От 6 до 10 юни тази година в Балчик ще

...
От 6 до 10 юни тази година в Балчик ще
Коментари Харесай

Валентина Георгиева: В периода 6 - 10 юни в Балчик ще бъде и слънчево, и много вдъхновяващо


От 6 до 10 юни тази година в Балчик ще се организира VIII Международен хоров фестивал „ Черноморски звуци “. Гостоприемните домакини от едноименния разбъркан хор с диригент Валентина Георгиева ще посрещнат 19 хорови състава от 11 европейски страни, а специфичен акцент в това издание ще бъде отбелязването на 90-годишнината от рождението на именития български композитор Александър Танев.
„ Ние се опитваме с всяка година да вършим неща, които в действителност да предизвикат изпълнителите. Тази година изданието ще посветим на Александър Танев – един от най-значимите български хорови композитори, творил и в други жанрове. Аз персонално съм обвързвана с този създател - на драго сърце и с „ Черноморски звуци “, и преди като дете, съм изпълнявала негови творби, тъй че всичко ще се завърти, в това число и ателиетата, към личността му. Концертът, единствено с музика на Александър Танев, ще бъде на 8 юни и към този момент четири български състава са удостоверили своето присъединяване. “
Това заяви за слушателите на CantateJubilate доктор Валентина Георгиева - артистичен шеф на фестивала и ръководител на Сдружение „ Музикален свят - Балчик “. С доста обич, професионализъм и отдаденост тя съумява да осъществя със съидейници амбициозните си хрумвания за построяването на новаторски, годишно друг фестивал, чиято основна концепция е да гради мостове сред култури и народи, да основава другарства. От началото през 2011 година до момента, форумът е събрал повече от 4600 артисти от 117 хорови състава от 21 страни на Европа и Азия. В първите 7 издания са се провели 17 хорови работилници за модерна музика и български фолклор, в които артисти, говорещи на разнообразни езици, които в никакъв случай не са се срещали, музицират дружно, обменят хрумвания, сила, опит. Международният хоров фестивал „ Черноморски звуци “ е привлекателно място за полемики и креативен срещи на композитори, диригенти и изпълнители; предизвика раждането на нови произведения и издаването на сборници с хорова литература.
„ Всички са добре пристигнали, на всички ще им бъде обърнато нужното внимание, ще бъдат посрещнати. Знаете, че ние работим в извънредно положително съдействие с всички партньорски организации и креативен съюзи, по този начин, че всички посетители, участници, другари или такива, които просто са изкушени при започване на юни да видят брега на морето са добре пристигнали. “
Поканата е от диригента Валентина Георгиева, която със своите предани хористи от „ Черноморски звуци “ и поддръжката на община Балчик вършат фестивала да наподобява все по-хубав. Музикалните изкушения отлично се вписват на фона на красивия белокаменен пейзаж, уханието на рози и летящите над морските талази огнени балони.
Още за програмата на VIII Международен хоров фестивал „ Черноморски звуци “ и журито ще чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР