От 6:00 часа утре, 18 април, до 6:00 часа на

...
От 6:00 часа утре, 18 април, до 6:00 часа на
Коментари Харесай

КАТ започва акция „24 часа скорост“

От 6:00 часа на следващия ден, 18 април, до 6:00 часа на 19 април у нас ще се организира профилирана интервенция за надзор на скоростта „ 24 часа скорост “. Тя е проведена по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (ТISPOL) и аналогични инспекции ще има в общо 23 страни от Европа.

„ Целта на интервенцията е с всеобщ и ефикасен надзор да се реализира по- трайно понижаване на скоростта, с която се движат моторните транспортни средства, което пък  оказва въздействие върху пътнотранспортната конюнктура и води до намаляване  на тежките катастрофи, жертвите и ранените при тях “, сподели началникът на отдел „ Пътна полиция “ в Главната дирекция „ Национална полиция “ комисар Бойко Рановски по време на брифинг за старта на интервенцията.

У нас в интервенцията ще бъдат ангажирани 314 чиновници. Ще има 684 точки за надзор с 148 мобилни камери, 28 портативни (т. нар. камери на триноги) и 23 стационарни камери, сподели основен контрольор Росен Рапчев, шеф на бранш „ Контрол на пътното придвижване и правоприлагане “ в ГДНП. Ще има контролни точки и през нощта. Екипи на „ Пътна полиция “ ще бъдат ситуирани по главните булеварди на градовете, където е допустимо да се развиват по-високи скорости, на сектори с централизация на ПТП по причина несъобразена и превишена скорост, автомагистралите, само че и по третокласните пътища в дребните обитаеми места. В София са избрани 30 места за надзор, ситуирани по главните булеварди и входно-изходните артерии на столицата. В интервенцията ще вземат участие 23  чиновници, заяви основен контрольор Калоян Драганов от бранш „ Административно обслужване “ към „ Пътна полиция “, Столична дирекция на вътрешните работи.

От данните на ГДНП излиза наяве, че през 2015 година по време на същата интервенция, извършена в средата на месец април, е имало 521 точки за надзор. Установените нарушавания са били 1126. В рамките на деня, в който е провеждана интервенцията, е имало 20 тежки пътни случая, само че без смъртен случай. През 2016 година точките за надзор са били 397, откритите нарушавания 2235, тежките ПТП 24, при които е имало единствено един умрял. През миналата 2017 година точките за надзор са били 415, записаните нарушения-  3490, тежките произшествия – 10 с едни умрял. За съпоставяне, в Естония през 2017 година, където е извършена сходна интервенция, е имало 264 точки за надзор, само че са установени 631 нарушавания.  В прилежаща Румъния по същото време е имало 550 точки за надзор и са установени 3800 нарушавания, а в Сърбия – 736 точки за надзор и са установени 3127 нарушавания, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

От тези данни е видна наклонност за определяне на повече нарушавания, което се дължи на обстоятелството, че имаме повече механически средства за надзор. Важно е да отбележим, че в страни от Европейския съюз, които са сходни на нас като територия, пътна мрежа и население, само че с доста повече механически средства, откриват по-малко нарушавания. Това постанова извода, че у нас продължава наклонността да се кара с по-висока скорост. Сегашната интервенция е мотив още веднъж да обърнем внимание на водачите да карат със съобразена с пътните условия скорост, заключи Росен Рапчев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР