Oт 5000 до 50 000 лева кредит могат да получат

...
Oт 5000 до 50 000 лева кредит могат да получат
Коментари Харесай

Дават до 50 000 лева микрокредит на нови фирми

Oт 5000 до 50 000 лв. заем могат да получат притежателите на дребен започващ бизнес.Микрокредитирането със споделен риск се обезпечава със средства от оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " и цели да развие предприемаческите умения на начинаещите фирмаджии.

Това разгласи зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова по отношение на реализирането на финансовия инструмент за микрокредитиране, оповестява " Монитор ".

Акцент се слага върху стартиращите предприятия, създадени през последните 3 години, както и обществените предприятия. Приоритетно пари ще получават хора без работа над 6 месеца младежите до 29-годишна възраст, както и лицата с увреждания.

От това лято обаче, когато стартира втората процедура за асортимент на финансови медиатори, има промени в изискванията за приемане на заем.

Финансирането от страна на Фонда на фондовете ще нарасне до 90%, а това от медиаторите ще обезпечава останалите 10%. Лихвите за заема ще са в размер от 0% за първия вид финансиране, а обезпечението за съфинансирането ще е съгласно пазарната рента. Срокът за погасяване на заема е до 10 години, като има опция първите 2 години да се изплащат единствено лихви

При притежателите на компании кандидатстването ще лишава към месец, а бързината на процеса ще се дефинира от зрелостта на концепцията и до каква степен добре е създадена тя в бизнес проекта. В случая те няма да дават детайлни бизнес проекти, а по-скоро ясна аргументация по какъв начин считат да употребяват парите.

За предходната година финансираните компании наброяват 44, а раздадените средства са близо 700 хиляди лева

По думите на Светослава Георгиева, изпълнителния шеф на Фонда на фондовете, очакванията за тази година са финансираните стартъпи да доближат 340. В момента парите са 26.4 млн. лева, разпределени отмерено в 6 района, най-активен от които е София.

През есента на 2018 година пък кредитополучателите ще имат опцията да аплайват за т. нар. виртуални ваучери от 5 хиляди лева за консултантски услуги, чийто период е 1 година. Той може да бъде употребен от кафенета, шивашки предприятия, както и софтуерни компании, които работят в областта на услугите.

" Идеите са доста и са разнородни ", разяснява зам.-министърът на труда Зорница Русева. От началото на годината има 89 подписани контракта в размер от близо 20 хиляди лева, разпределени в 6 региона.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР