От 500 до 1000 лева излиза изпитният туризъм на кандидат-студентите

...
От 500 до 1000 лева излиза изпитният туризъм на кандидат-студентите
Коментари Харесай

Изпитният туризъм гълта от 500 до 1000 лв.

От 500 до 1000 лв. излиза изпитният туризъм на кандидат-студентите по медицина, право и информатика, на които най-често се постанова да обикалят от град на град, с цел да се явяват на приемни изпити.

Родителите на кандидат-медиците би трябвало да броят хилядарка, с цел да могат децата им да пробват шанса си в трите най-желани медицински университета у нас. Сумата се образува от таксите за изпитите, нощувките в хотели, пътя до другите градове и джобните на децата им. Бъдещите лекари в Медицинския университет-София трябваше да платят 100 лева за двата си кандидатстудентските изпити по биология и химия, които обаче се организираха през две седмици - на 24 март и 7 април. Това постанова да се плануват двойни разноски за път и спане, написа „ Монитор “.

Ако кандидат-студентът е да вземем за пример от Стара Загора, двупосочният автобусен билет му коства 25 лева Преспиването в нощта преди изпита пък излиза сред 20 лева за хостел и 60-70 за стая в хотел. Сметката набъбва с още 30-40 лева за джобните и разноските за превоз в столицата. Общо единствено явяването на пробните изпити в МУ – София на старозагореца излиза над 300 лева Още толкоз гълта кандидатстването по медицина в Софийския универститет, където обаче самите изпити излизат общо 60 лева С други 350 лв. набъбват харчовете, в случай че кандидат-студентът реши да усили възможностите си за банкет в здравна компетентност, като се разноски и до Варна. Двата изпита там излизат общо 120 лева, пътят сред Стара Загора и морската столица коства 80 лева, а нощувките - още 60 лева С джобните цялата сметка доближава 340 лева Така в случай че родителите на кандидат-лекаря от Стара Загора теглят чертата, за шест изпита в три ВУЗ-а и разноските около тях ще би трябвало да приготвят хилядарка.

Кандидат-прависти също постоянно обикалят няколко града, с цел да се явят на приемни изпити. При кандидатстване да вземем за пример в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, великотърновския „ Св. Кирил и Методий “ и пловдивския „ Паисий Хилендарски “ ще би трябвало да заделят 500 лева В Алма матер обстановката при правистите е аналогична като при бъдещите лекари. За да могат да аплайват в компетентност право, би трябвало да положат сполучливо два изпита – по български език и литература и история на България. Така за пробните изпити и бъдещият правист от града под липите би трябвало да извади над 300 лева за такси, път, нощувки и джобни.

Кандидатстването в остарялата столица излиза по-евтино, защото мераклията може да се яви на тестванията по български език и литература и история на България в един и същи ден. За тях би трябвало да заплати общо 80 лева, а пътят с трен от Стара Загора до Велико Търново и назад излиза 14 лева Нощувката преди изпит в хотел пък може да излезе сред 21 и 49 лева Общият масраф е 150 лева Ако кандидат-студентът от Стара Загора се опитва в Пловдивския университет, ще би трябвало да мисли главно за таксите за двата изпита - 50 лева, така дистанцията сред двата града е малко. Сметките демонстрират, че тези, които се пробват и за трите ВУЗ-а, би трябвало да приготвят към 500 лева Малко повече излиза кандидатстването по направление „ Информатика и компютърни науки “ по едно и също време в столицата и в Пловдив. Изпитите, пътят и престоят за СУ излизат 300 лв., колкото би глътнало и кандидатстването в същото направление в УНИБИТ в столицата. Кандидатстването в Пловдив излиза към 70 лв. за изпитите на старозагореца, защото разходът му за път би бил най-малък и може да се „ прескочи “ нощувката.

Част от родителите на кандидат-студенти могат да се разминат с огромните разноски около битката за вход в най-желаните университети, в случай че децата им са се насочили към специалности, при които приемът е с оценката на матурата след 12-и клас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР