от 50 лв. нарастват най-бързо в джоба ни. В края

...
от 50 лв. нарастват най-бързо в джоба ни. В края
Коментари Харесай

Въпреки пандемията: Нараства общата сума на банкнотите в обращение

от 50 лева нарастват най-бързо в джоба ни. В края на месец май банкнотите от 50 лева в обращение са общо 186,88 млн. броя, оповестиха от Българска народна банка. Само за година те се усилват с близо 35 млн. броя, или с 23%, написа.
Като се има поради популацията на страната се оказва, че всеки българин разполага с пет банкноти от 50 лева повече в портфейла или под дюшека си по отношение на края на месец май предходната година. Разбира се, някои хора носят доста по-големи суми в брой, а при други смяна на парите в портфейла няма.
 Рекордните 22 милиарда лв. доближиха парите в обращение Рекордните 22 милиарда лв. доближиха парите в обращение
Парите в обращение в България доближиха рекордна стойност макар икономическите последствията от пандемията. Общата стойност на всички...
На второ място по нарастване са столевките. В рамките на година банкнотите от 100 лева в обращение са нарастнали с близо 20%, или с 13,75 млн. броя. Така в края на месец май столевките в джобовете на хората са общо 83,78 млн. броя.
Основните аргументи за нарастването на парите в обращение са растежът на приходите на хората и инфлацията. От една страна хората получават по-високи заплати, а от друга при извършване на покупки в магазина оставят по-големи суми.
Увеличават се и банкнотите с по-малка номинална стойност. При банкнотите от 5 лева растежът е със 7% за година, или с 1,9 млн. броя. Банкнотите от 10 лева нарастват с 4,7% (+4 млн. броя), а тези от 20 лева - с 1,8% (2,4 млн. броя).
За парите в брой се оказва, че няма рецесия. По време на пандемията парите в брой не престават да нарастват, макар че някои бизнеси бяха съществено ударени от рецесията. Явно хората не престават да пазарят и да заплащат брой. В рамките на година общата сума на банкнотите в обращение нараства със 17,3%, или с 3,183 милиарда лева За съпоставяне, през 2019 година, преди по света да има пандемия, парите в обращение се усилват с 1,73 милиарда лева, или с 10,3%.
 Банкнотата от 20 лв. е най-често фалшифицирана Банкнотата от 20 лв. е най-често фалшифицирана
Банкнотата от 20 лв. продължава да е най-често фалшифицираната, макар че от ден на ден се заплаща с 50-левова банкнота, сочат данните на...
За интервал от 10 години максимален растеж има при банкнотите от 100 лева, които се усилват с 274%, или близо четири пъти. Банкнотите от 50 лева са незабавно след тях с растеж от 260%. А при банкнотите с по-малка стойност растежът е единствено с 40-50%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР