+ + + + от 5 Още от същото: Спомени

...
Коментари Харесай

Кино: "Фестивалът на Рифкин"

+ + + + от 5 Още от същото: " Спомени от звезден прахуляк "
След / " target= " _blank " >дъждовните дни в Ню Йорк, Алън отново е при европейското слънце. По-личен от нормално, с трагедийни нотки под външно фриволната приказка за един разпадащ се брак, в пастелния септември на фестивала в Сан Себастиан. В миг, когато кариерата му е под напън, договорът с Amazon е негоден, а филмите му не се демонстрират в Съединени американски щати. Издаде откровената и остроумна автобиография Apropos of Nothing ( " Само да вметна ", изд. " Кръг " ), с цел да се отбрани.

В рецесия е и персонажът - сянка на Алън в Rifkin`s Festival (в кината), олицетворен от присъщия комедиант Уолъс Шоун. Във възрастта на равносметките, пред истината за крехкостта на живота. Преподавал в миналото киното на огромните европейски майстори (Бергман, Фелини, Бунюел, Годар, Трюфо) и единствено тогава бил същински благополучен. Сега публицист в блокаж, в блокирал брак с търсеща завършения по-млада жена (Джина Гершон), флиртуваща пред очите му с нарцистичен млад режисьор (Луи Гарел).

В отговор Рифкин прожектира в главата си личен " фестивал " от черно-бели подиуми на велики филми, в които самичък е воин с персонажите от живота си. Другото му избавление е една заблуда нескрито. Със страховете и неврозите на самия Алън, той си фантазира сърдечна болежка и стига до красива кардиоложка (Елена Аная), също в провален брак с бохемстващ художник (Серхи Лопес).

Между духовитостите в едно изречение и меката ирония над суетната човешка природа, Алън работи по ръба действителност - фикция и киното като хубав мост сред тях. Рифкин вижда себе си в триъгълника с френския режисьор през сцената с велосипедите от " Жул и Жим ". Двете му дами, действителната и мечтаната, преливат една в друга като в " Персона ". Откровението със брачната половинка става под задушаващата белота на чаршафите от " До финален мирис ". И двамата с мечтаната жена не могат да изоставен браковете си, сходно на гостите в " Ангелът разрушител ". На последния бряг на " Седмия щемпел ", след партията шах с Фигурата в черно (фамозен Кристоф Валц), той ще разбере, че животът е неправилен, само че в никакъв случай празен. А по какъв начин ще го запълни, зависи единствено от него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР