От 5 октомври Националната банка на Украйна реши да забрани

...
От 5 октомври Националната банка на Украйна реши да забрани
Коментари Харесай

Забраниха на украинците да превеждат гривни във валутни карти на чужди банки


От 5 октомври Националната банка на Украйна реши да забрани на украинците да трансферират средства от банкови карти в гривни към валутни карти, издадени от задгранични банки. Представители на Централната банка изясняват решението с обстоятелството, че  след даване на тази възможност сред жителите започнаха да зачестяват случаите на транзакции, които не са предопределени за подкрепяне на родственици - бежанци в чужбина, а за спекулиране с разликата в обменните курсове, предава УНИАН.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7376
В същото време експертната общественост и представителите на локалния бизнес считат, че това решение не е навременно, защото тези транзакции остават незнаичтелни и затова не може да разрешат на украинците да изтеглят обилни суми валута от страната. От друга страна, този платежен способ служи като значим инструмент и улеснява живота на тези жители, които желаят да поддържат своите родственици и другари в чужбина с парични преводи.

В момента няма директна опция за жителите да купуват долари и евро за гривни, употребявайки по-благоприятен безналичен обменен курс.

Ако през април беше допустимо да се изпращат пари в чужбина от една карта в размер на 100 000 гривни (2700 долара) на месец, то от юли това ограничаване бе понижено до 30 000 гривни (800 лв). Сега тази опция отпада изцяло.

В момента има разлика в цената на реалната и безналичната валута. От началото на войната разликата доближава 10 %. Така че, в случай че 1 безналичен $ в този момент коства 38 гривни, то 1 $ в брой коства 42 гривни.

Националната банка разреши на украинците да купуват безналична валута, само че единствено посредством механизма на тримесечен депозит.

В момента няма директна опция жителите да купуват долари и евро за гривни, употребявайки по-благоприятния безналичен курс. В последна сметка Националната банка забрани сходни интервенции в края на февруари. Тоест жителите при липса на задоволително пари в брой в банковите институции и невъзможността за осъществяване на безналични интервенции по отношение на решението на Централната банка би трябвало да се извърнат към уличните обменни бюра, които се възползват от тази обстановка, като вкараха недооценен обменен курс на гривната по отношение на задграничните валути.

В момента украинците могат да продължат да трансферират пари в чужбина от своите украински валутни карти, защото тези интервенции не са обект на възбрана.

Освен това е допустимо да се трансферират средства сред платежни карти в гривни на украински банки, без значение от страната на действителното престояване на клиента. Тоест, в случай че родственици или другари в чужбина имат карти в гривни издадени в украински банки, те могат елементарно да заплащат с нея съвсем на всички места по света. По време на такива интервенции банката автоматизирано конвертира гривната във валутата, в която се прави заплащането.

От началото на тази година златните и валутни запаси на страната, макар невижданата кредитна и безплатна поддръжка на украинските съдружници и сътрудници, са намалели с 12 % до 25,4 милиарда $. И намаляването може да продължи заради забележителните разноски за поддържане на националната валута, финансиране на външнотърговския недостиг, както и разноските за заплащане на външни и вътрешни кредитни отговорности на страната в задгранична валута.

Украинците към момента имат опция както да натрупват спестявания в задгранична валута благодарение на конвертируеми депозити, така и да оказват помощ на родственици в чужбина, като трансферират средства от украински валутни карти или карти в гривни на родственици. В същото време е възложен лист с изключения за образование, лекуване и някои други значими неща по време на осъществяването на валутни транзакции от карти в гривни. Въпреки това, за жалост, той не покрива всички незабавни потребности на украинците, тъй че Националната банка към момента ще би трябвало да работи върху неговото допълнение и изясняване, разясняват от УНИАН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР