От 5 до 9 юни 2023 г. на Зенитния полигон

...
От 5 до 9 юни 2023 г. на Зенитния полигон
Коментари Харесай

Започва тактическото учение с бойни стрелби „Шабла - 2023”

От 5 до 9 юни 2023 година на Зенитния полигон на Военновъздушните сили ще бъде извършено тактическото обучение с интернационално присъединяване „ Шабла - 2023 ” с пробни и взаимни бойни стрелби на формирования за противовъздушна защита (ПВО) от Българската войска и авиационни формирования от Военновъздушни сили (ТУБС-„ Шабла-2023 “), оповестиха от Министерство на защитата.

В продължение на четири дни Военновъздушните сили взаимно със Сухопътните войски, Военноморските сили и Съвместното командване на специфичните интервенции ще усъвършенстват подготовката на формированията за присъединяване в взаимна интервенция. Ще се водят интензивни стрелби с разнообразни наземни и въздушни платформи по въздушни и надводни цели.

От 16 години Яна Георгиева служи в Българската войска, а от една - в бойната група на алианса

Основна цел на учението е рационализиране на взаимоотношението сред формированията от Българската войска, участващи в взаимна формация за осъществяване на интервенция по обезпечаване на въздушния и морския суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница.

Освен да покачат качествата на зенитно-ракетните си войски, Военновъздушните сили имат за цел да усъвършенстват и дейностите на авиацията по заличаване на въздушни и надводни цели. Бойната техника, с която българските Военновъздушни сили вземат участие в „ Шабла - 2023 ”, включва зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-300, С-125 „ Нева ”, С-75 „ Волхов “,  2К12 „ Куб ” и портативен зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „ Стрела-2М “, а също и изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-17 и Ми-24.

Стрелбите въздух-въздух на изтребителите МиГ-29 ще са по парашутни цели и ще се извършват с управляемото ракетно въоръжение. Самолетите Су-25 и вертолетите Ми-24 ще стрелят с ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели.

Формированията за противовъздушна защита на Сухопътните войски ще упражняват своите професионални умения за поразяване на въздушни цели със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) „ Оса-АКМ “, ЗУ-23-2 и ПЗРК „ Стрела-2М “. Ракетните и артилерийските формирования ще извършат бойна пукотевица с ракетен комплекс 9К79 „ Точка “ и ще изпълнят огневи задания с артилерийска материална част по надводни цели.

Военноморските сили ще реализират радиолокационен контрол и радиотехническо наблюдаване с два брегови поста, надзор на корабоплаването с два кораба и ще изпълнят пукотевица с ПЗРК „ Стрела-2М “. С един вертолет и катер Военноморски сили ще имат подготвеност за аварийно-спасително обезпечаване на полетите на Военновъздушни сили.

Среща с капитан Методи Иванов, който е в групата водачите ни, които са в Съединени американски щати

Едновременно с ТУБС „ Шабла - 2023 “ ще се проведат и взаимни бойни стрелби със зенитно-ракетни формирования и авиация от Въоръжените сили на Република Сърбия по обединен график. В взаимните бойни стрелби плановете от зенитно-ракетните формированията от Република Сърбия ще употребяват ЗРК С-125 „ Нева ” и 2К12 „ Куб ” на българските Военновъздушни сили за осъществяване на задания за влияние по въздушни цели, имитирани със светещи парашутни цели и радиоуправляема цел. Авиационните им сили ще вземат участие от летище Пловдив със самолети МиГ-29, които ще извършват бойни стрелби с разнообразни видове авиационни ракети по светеща парашутна цел и радиоуправляема цел, имитиращи въздушен съперник.

Над 1200 са военнослужещите от двете страни, участващи в взаимните бойни стрелби в границите на ТУБС „ Шабла-2-23 “.

Стрелбите са  част от Плана за подготовката на Щаба на защитата, Българската войска и структурите, директно подчинени на министъра на защитата, през 2023 година. Във връзка с тяхното осъществяване Командването на Военновъздушни сили осведоми, че за времето от 11.30 ч. на 4 юни до 11.30 ч. на 10 юни 2023 година ще бъдат задействани рискови зони, намиращи се във въздушното пространство над Зенитния полигон на Военновъздушни сили „ Шабла “ и прилежащата му акватория и териториалното море – сред нос Калиакра и нос Карталборун.

От „ Морска администрация “ ще бъдат излъчени известия до мореплавателите – НАВИМ, за зоните „ неразрешени за мореплаване “ и зоните „ рискови за мореплаване “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР