От 5 до 9 декември 2022 г. УМБАЛ Александровска“ отново

...
От 5 до 9 декември 2022 г. УМБАЛ Александровска“ отново
Коментари Харесай

Безплатни прегледи и тестване за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“

От 5 до 9 декември 2022 година УМБАЛ „ Александровска “ още веднъж ще бъде част от Националната акция за диагностика и профилактика на кожните алергични болести, която тази година е ориентирана към алергодерматозите след прекарана COVIDинфекция. Това оповестяват от лечебното заведение.

По време на акцията жителите ще бъдат преглеждани гратис от 9.30 до 12.00 ч. в кабинет №118 на партера на Клиниката по кожни и венерически заболявания, след наложително авансово записване на тел. 02/9230495.

При нужда ще бъдат провеждани и безвъзмездни кожно-алергологични тестувания. Препоръчително е да се съветват хора с действителни недоволства заради ограничавания състав на екипите и тяхното непринудено присъединяване в акцията, предлагат от болничното заведение.

Кожните промени след прекарана COVIDинфекция и деянията при така наречен „ дълъг Коронавирус “ са едни от най-честите в клиничната процедура. Те включват необятен диапазон от кожни реакции, в това число алергични и иритативни кожни промени (контактен дерматит, контактна уртикария), обостряне на съществуващи кожни реакции (розацея, себорееен дерматит, акне), плешивост и други Кампанията тази година ще бъде фокусирана в три посоки кожни прояви след коронавирусна зараза – Коронавирус екзема на ръцете, уртикария след Коронавирус и косопад след Коронавирус.

„ Всички кожни болести се утежниха по време на пандемията, от една страна тъй като хората се опасяваха да търсят помощ, от друга – тъй като доста кожни клиники бяха преобразувани за лекуване на Коронавирус пациенти, и от трета – тъй като стресът се оказа отключваща причина за доста от тези положения “, уточни на конференцията в Българска телеграфна агенция доцент Жана Казанджиева - кожен лекар в УМБАЛ „ Александровска “ и координатор на акцията. По думите ѝ двама от всеки трима медици са развили Коронавирус екзема на ръцете заради пандемията и това е обвързвано с честото миене със сапун и използването на разнообразни дезинфектанти. При 60 на 100 от преболедувалите COVID-19 се следи косопад, който продължава към три месеца след прекосяването на инфекцията. Причините за него са високата температура, мощният стрес, както и приемът на доста медикаменти по време на боледуването.

Повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични болести и прогнозите са, че през 2050 година половината от европейската популация ще бъде наранена от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от дейното население в развитите и разрастващите се страни и е измежду най-честите аргументи за краткотрайна нетрудоспособност. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна тресчица. Причините не са изяснени, само че се допуска все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с разнообразни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.

XIV-та Национална акция за диагностика и профилактика на кожните алергични болести се организира за поредна година по самодейност на Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично сдружение и е под егидата на Европейската Академия по Дерматология и венерология и Европейската самодейност за профилактика на професионалните болести на кожата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР