От 5% до 15% по-високи такси за кандидатстване и обучение

...
От 5% до 15% по-високи такси за кандидатстване и обучение
Коментари Харесай

От 5% до 15% по-високи такси в 16 държавни ВУЗ-а

От 5% до 15% по-високи такси за кандидатстване и образование ще заплащат студентите в 16 държавни висши учебни заведения през новата академична година. Увеличението е главно за специалностите от професионални посоки „ Педагогически науки “, „ Социални, икономически и правни науки “ и „ Изкуства “, оповестиха от МОН.

В същото време Медицинският университет в Пловдив понижава таксите за студентите от професионално направление „ Обществено здраве “ в задочна форма на образование (400 лева.).

Десет държавни висши учебни заведения подвигат таксите за докторанти с 5% до 60% (от 50 до 530 лева). Във Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “ покачването е с 60% единствено за професионално направление „ Религия и теология “, където един учебен срок ще коства 440 лева Сумата за професионално направление „ Педагогика на образованието по… “ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ в Пловдив се усилва на 530 лева

При други 16 държавни висши учебни заведения таксите за студенти не се трансформират. Както и до момента ще заплащат докторантите в 23 държавни висши учебни заведения и в Българската академия на науките. Таксата за кандидатстване в Българска академия на науките и научните организации остава 30 лв., а междинната такса за образование на докторанти е 460 лв..

Кандидат-студентите в държавните висши учебни заведения заплащат приблизително 50 лв., а един учебен срок коства приблизително 1150 лв..

Таксите за кандидатстване и образование в държавните университетите бяха одобрени от държавното управление по предложение на университетските управления.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР