От 5 до 12 години лишаване от свобода и глоба

...
От 5 до 12 години лишаване от свобода и глоба
Коментари Харесай

Вдигат наказанията за кибер престъпления

От 5 до 12 години отнемане от независимост и санкция до 20 хиляди лева заплашва всеки, който е засегнал осведомителна система или компютърна мрежа, част от сериозната инфраструктура на страната. Това плануват признатите на първо четене промени в Наказателния кодекс, които бяха утвърдени от депутатите през днешния ден със 77 гласа " за ", без нито един " срещу " и 20 " въздържали се "

За непозволеното потребление на компютърни данни в осведомителна система или прекъсването на достъпа до такива данни, в немаловажни случаи наказването ще е лишаване от независимост до 6 години и санкция 10 000 лв.. Ако с действието са породени обилни вреди или са настъпили други тежки последствия, глобата се усилва до 7 години затвор и санкция до 20 хиляди лв.. 

Човек, който вкара компютърен вирус в осведомителна система или компютърна мрежа, ще се санкционира с отнемане от независимост до 7 години и санкция до 5 хиляди лв.. А при настъпили обилни вреди или наново закононарушение, наказването е затвор до 9 години и санкция до 20 хиляди лв.. 

За непозволено реализиране на достъп до осведомителната система или елементи от нея, в немаловажни случаи ще се санкционира с отнемане от независимост до 6т години и с санкция до 3 хиляди лв.. Ако това деяние е осъществено от две или повече лица, сговорили се авансово за осъществяването на такова действие, наказването е отнемане от независимост до 6 години и санкция до 5 хиляди лв.. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР