От 5 ч. тази сутрин пътните превозни средства над 3,5

...
От 5 ч. тази сутрин пътните превозни средства над 3,5
Коментари Харесай

Тол системата тръгва

От 5 ч. тази заран пътните транспортни средства над 3,5 т заплащат тол такса за прилагане на 3115 км пътища. От тях 803 км са автомагистрали и 2312 км - първокласни пътища.

Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от към 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безвъзмездни за тежкотоварните коли.
Превозвачите излязоха на митинг против тол системата Няколко десетки камиони са се събрали на входа на столицата на Цариградско шосе
Тол таксите за изминаване на 1 км са избрани в сходство с масата на пътното транспортно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За всеобщия тежкотоварен транспорт – камионите от 3,5 т до 12 т, цените са сред 3 ст. и 7 ст. на километър, а за рейсовете – от 1 ст. до 4 ст. на километър.

За транспортните средства над 3,5 т, употребяващи като единствен източник различни горива, тол таксата ще е в размер на 50% от цената, избрана за съответния тип коли с екокатегория ЕВРО VI, EEV.

За потребителите на пътната мрежа са обезпечени три благоприятни условия за таксуване – с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер. Първоначално се чака камионите и рейсовете да употребяват маршрутна карта и поетапно, до 27 март да се оборудват с бордово устройство или с тракер. Тези, които към този момент са се снабдили, могат да ги употребяват още от 1 март.
След среща в Министерски съвет: Тол системата потегля от 1 март, само че до 27 март превозвачите няма да бъдат глобявани Превозвачите предизвестяват, че системата няма да издържи
За облекчение на директно преминаващите през територията на България водачи са обезпечени 34 спомагателни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминала за самообслужване на граничните контролно-пропускателни пунктове. Това дава опция за по едно и също време обслужване на 92 тежкотоварни автомобила.

В първите дни от старта на системата контролът за платени тол такси ще се реализира на терен посредством 105-те мобилни екипа на Националното тол ръководство. Инспекторите ще оказват помощ на водачите, като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - на пътя това са огромните бензиностанции.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР