От 47 години Михаел Ян работи като шофьор в една

...
От 47 години Михаел Ян работи като шофьор в една
Коментари Харесай

Недостиг на шофьори на камиони в Германия. Липсват близо 80 хиляди

От 47 години Михаел Ян работи като водач в една спедиторска компания от Бамберг. За това време доста неща са се трансформирали – и към по-добро, само че и към по-лошо. Все по-модерно става техническото съоръжение на камионите, което улеснява водачите, само че пък обстановката по пътищата става все по-напрегната, развихрят се същински борби и за паркоместа. Именно там, на паркингите, водачите водят и друга битка – против крадци, които нощно време разрязват платнищата на камионите и крадат стока или източват бензина.

Непривлекателна специалност за младите

Тези опасности вършат специалността на водача все по-непривлекателна, изключително за младите. В момента в Германия липсват близо 80 000 водачи на камиони. Годишно по към 30 000 водачи се пенсионират, а едвам 17 000 нови влизат в специалността.

Изкарването на брошура за професионален водач на товарен камион е скъпо – излиза по няколко хиляди евро. Сериозен проблем е и общественият дъмпинг, създаван от транспортни компании от Източна Европа. Коронавирусът в допълнение затрудни работата в сектора на спедиторите.

Още напролет на 2020 година за първи път остро се почувства неналичието на водачи. Тогава пандемията принуди доста от източноевропейците да се завърнат в родните си страни. Голяма част от тях си откриха и друга работа. А в сегашната вълна от всеобщи болести с разновидността Омикрон дефицитът на водачи е още по-осезателен.

В Бавария, да вземем за пример, по данни на спедитора Рюдигер Елфлайн, сред 5 и 10 % от водачите на камиони са инфектирани с ковид, а сходна липса мъчно може да се компенсира. Европейското законодателство също способства за отлива на искащи да станат водачи на ТИР-ове. Въведена беше да вземем за пример възбрана водачите да остават в камиона по време на наложителните почивки сред обособените курсове, а работодателите са длъжни да обезпечават нощувки в хотел. Има обаче транспортни компании, главно от Източна Европа, които след това удържат разноските за хотела от надниците на водачите. С това на процедура се заобикаля европейският правилник.

Критики към източноевропейските компании

Според новите разпореждания в Европейски Съюз водачите би трябвало да имат опция да се връщат и в родината си, в случай че са били четири седмици на път в чужбина. Но това предписание също не се съблюдава, споделя пред обществено-правната медийна мрежа АРД Дирк Енгелхард - представител на Федералния съюз на спедиторите (BGL). По думите му, в Германия постоянно откриват нарушавания – сред 5 и 10 на 100 от водачите не съблюдават горното условие. Основно това се отнася за водачите на източноевропейски спедиторски компании. „ Ако разпоредбите се съблюдават, цените в сектора могат да се покачат и това да направи специалността по-привлекателна, твърди спедиторът от Бавария Елфлайн.

Украинските, румънските или българските водачи не престават да работят за малко пари – приблизително за по 300 до 1500 евро месечно. През 2019 година в Германия са осъществени инспекции на по-малко от 1% от камионите. Затова от браншовия съюз упорстват за разширението на този тип надзор по пътищата, заяви Дой1е веле.

Смята се, че източноевропейски транспортни компании към този момент държат 40 на 100 от пазара на товарните транспорти в Европа. Германските компании се пробват с по-високо възнаграждение да притеглят нови попълнения, само че конкуренцията в сектора е прекомерно огромна.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР