От 40 млн. на 50 млн. лева нарасна само за

...
От 40 млн. на 50 млн. лева нарасна само за
Коментари Харесай

Сметката за лекарствата от падащия мораториум набъбна до 50 млн. лева

От 40 млн. на 50 млн. лв. набъбна единствено за седмица предстоящият разход за медикаментите, които попадат под възбраната за заплащане от здравната каса следващата година. Това излиза наяве от плана за промени в Закона за бюджета на здравната каса за отпадане на лекарствения мораториум, подписан консенсусно от представители на всички парламентарно показани групи. Очаква се мораториумът да бъде анулиран от депутатите в четвъртък като първа точка от дневния ред.

Само преди седмица при разискването в Народното събрание на президентското несъгласие върху мораториума, бяха показани публични планове по данни на НЗОК, че възбраната визира 32 новаторски медикамента за 8 599 пациента на планирана стойност 39.5 млн. лв.. В седмиците преди този момент беше известно, че възбраната визира 17 медикаменти за 25 млн.-30 млн. лв., само че се оказа, че до момента в който се разисква бюджетът броят на медикаментите и предстоящите разноски за тях е повишен.

Отново незабавни ограничения за надзор на разноските

Сега в публично импортирания план за анулация на мораториума прогнозният разход за терапиите е към този момент 50 млн. лв., като се показва, че единственият механизъм този дефицит да се компенсира без да се отрази на останалите пера в бюджета е да се приложат в незабавен проект ограничения за надзор, наблюдаване и въвеждане на ефикасни механизми за следене на разноските.

В последните най-малко три години здравната каса е в положение на непрекъснато въвеждане на сходни незабавни ограничения за ограничение на разноските за медикаменти, които обаче не дават нужния резултат. И тази година преразходът в бюджета на НЗОК за медикаменти ще надвиши 100 млн. лв.. Именно това бе повода и за предлагането на обезверения ход с мораториума върху новаторските лечения.

Падането на мораториума може да сътвори сериозен дисбаланс в бюджета на здравната каса, който следващата година за първи път е с извънредно оскъдния запас от 3% или 114 млн. лв., вместо досегашните 10% от бюджета. При огромни преразходи не е ясно и дали ще бъдат осъществени авансово декларираните планове за нарастване в цени на клинични пътеки в болничната помощ.

Пълен консенсус в Народно събрание за анулация на мораториума

Предложението за анулация на мораториума е подписано от ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов, на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, на Движение за права и свободи Мустафа Карадайь, на Обединените патриоти Волен Сидеров и от депутата от “Воля “ Албена Найденова.

В претекстовете към предлагането се показва, че то цели да подсигурява успокоение и убеденост измежду жителите, че НЗОК ще заплати за всички лекарствени артикули с ново интернационално непатентно название през 2018 година.

“Предложението има за цел да вкара успокоение измежду обществеността от позиция на създалата се неустановеност и мнения в общественото пространство по отношение на това дали хората ще могат да получат лекуване с лекарствени артикули. Многократно в хода на дебатите при приемането на закона се наблягаше, че тази краткотрайна мярка ще има само дисциплиниращ резултат за производители и търговци на лекарствени артикули, а не и за пациентите “, се споделя още в претекстовете към плана.

По-рано в сряда сутринта на председателския съвет в Народното събрание беше реализирано единомислещо решение за анулация на мораториума по време на утрешното пленарно съвещание.

До развръзката се стигна преди ден след диалог сред премира Бойко Борисов и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която му предложи да излязат от обстановката с ескалиращото публично неодобрение от мораториума посредством актуализация на одеве признатия бюджет на касата. След като размишления няколко часа той разпореди на ГЕРБ да анулира мораториума, откакто преди този момент в продължение на два месеца ръководещата партия бранеше ограничаващата мярка с причини за битка с лобистките ползи и кражбите в опазването на здравето.

Ще се съблюдават европейските логаритми за определяне на терапиите

В сряда следобяд с премиера се срещнаха пациентски организации, които показаха удовлетворението си от падащия мораториум и предложиха ограничения за възстановяване на лекарствената политика.

“Лекарствата, които попадаха под краткотрайната забрана, която, както стана ясно, отпада, ще бъдат подсигурявани посредством здравната каса, само че ще бъдат подсигурявани при съблюдаване на всички европейски логаритми за определяне на тези медикаменти, с цел да е несъмнено, че няма някакви локални други ползи, посредством които да се подтиква предписването на едно или на друго лекарство. Преговорите с фармацевтичните производители са другото значимо нещо, което би трябвало да направи сега НЗОК и страната “, съобщи ръководителят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

Организацията е предложила краткосрочни и дълготрайни ограничения за излизане от създалата се обстановка с медикаментите.

Краткосрочните ограничения включват бързи договаряния на Министерството на здравеопазването и НЗОК с представители на фармацевтичната промишленост за доставката на нужните медикаменти на допустими цени, а също по този начин ограничения против лобизма, с цел да могат българските пациенти да се лекуват по разпоредбите в Европейския съюз.

Дългосрочните ограничения включват ясно написана идея за медикаментите в България, която към момента не съществува, а също по този начин национална здравна тактика.

“Време е да се спрат течовете в здравната система. Спекулантите и тези, които си разрешават да си играят с нашите пари и на наш тил да печелят и по-късно да няма пари за медикаменти на пациентите, би трябвало да бъдат спрени. Ще подкрепим всяко изпитание на българското държавно управление и институции, които целят това “, съобщи Хасърджиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР