От 4 до 6 октомври 2021 г. в румънския град

...
От 4 до 6 октомври 2021 г. в румънския град
Коментари Харесай

Пожарникари и доброволци от Мездра участваха в обучение в Румъния по проект за трансгранично сътрудничество /снимки/

От 4 до 6 октомври 2021 година в румънския град Дробета-Турну Северин се организира образование по Проект „ Съвместни старания против естествените бедствия “ („ Joint Efforts Against Natural Disasters “), ROBG 416, съфинансиран от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване в границите на Програмата за трансгранично съдействие Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 година
Проектът се извършва взаимно от Община Мездра, България, в качеството й на водещ сътрудник, и от Жандармерийската работа (инспекторат) на окръг Мехединци, Румъния, в качеството й на сътрудник по плана.
Тридневното образование беше проведено от Жандармерийския инспекторат на окръг Мехединци. В него взеха участници повече от 30 души, измежду които 10 пожарникари и представители на доброволното формирование към Община Мездра.
Обучението беше извършено от квалифицирани лектори в тази сфера, в това число от Инспектората на пожарната в окръг Мехединци. Темите бяха свързани с възстановяване на познанията за системите на избавяне при бедствия на територията на България и Румъния и основаване на благоприятни условия за взаимна работа, при нужда, на екипи от двете страни на границата:
• Запознаване с нормативната база в Европейски Съюз, Румъния и България;
• Реакция при бедствие/спешни случаи и/или прекъсване на горски пожари;
• Роля и осведоменост на гражданското общество при положение на злополука, незабавен случай или пожар;
• Примери на положителни практики за предотвратяване на популацията при положение на изключителна обстановка и трансграничен аспект на опциите за взаимна работа на избавителните екипа;
• Запознаване и проява на опциите на закупената по плана от румънския сътрудник профилирана техника за реакция при спешна и/или незабавна обстановка.
По време на образованието приветствия към участниците насочиха префектът на окръг Мехединци Кристинел Павел, полк. Адриан Замфир - шеф на жандармерийския инспекторат на окръг Мехединци, полк. Мануел Дина - координатор по плана от страна на румънския сътрудник, полк. Драгомир Флорентин - началник на Инспектората за незабавни обстановки на окръг Мехединци и Аладин Джорджеску - ръководител на Окръжния съвет на окръг Мехединци.
Повече информация за плана можете да намерите на неговата интернет страница:
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР