От 30 януари до 4 февруари 2023 г., Екзакта Рисърч

...
От 30 януари до 4 февруари 2023 г., Екзакта Рисърч
Коментари Харесай

Екзакта: ГЕРБ води с 10% на Промяната, пада доверието към Петков и Василев

От 30 януари до 4 февруари 2023 година, Екзакта Рисърч Груп организира национално изследване като интервюира „ лице в лице ” 1050 пълнолетни българи в 70 обитаеми места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по съществени обществено демографски параметри. Изследването е осъществено със лични средства в границите на изследователската стратегия на Екзакта.

Предвид събитията и свадите (не единствено вътрешнополитически), предшествали и съпътствали теренната работа по това проучване, записаните публични настройки месец преди формалния старт на предизборната акция са значим ориентир.

За последния месец продължава да понижава утвърждението към работата на Президента Румен Радев. Въпреки това то остава по-висок дял от неодобрението му (48%:39%). Одобряват го болшинството гласоподаватели на Българска социалистическа партия, на БВ и на Има Такъв Народ. Оценките за работата му, обаче, от ден на ден са полюсни и политически обагрени.

В самият завършек на работата на 48-то Народно събрание, Вежди Рашидов получава доста повече-одобрение за работата си като Председател на Народно събрание спрямо утвърждението на Парламента като институция (28%:7%). В.Рашидов получава положителни оценки от над две трети от гласоподавателите на ГЕРБ, както и от над половината гласоподаватели на Движение за права и свободи.

За последния месец с 3% понижава утвърждението към работата на новия/стар длъжностен министър председател Гълъб Донев. Добри оценки за работата му дават една трета от българите, а малко над половината не го утвърждават.

Доверието на хората към множеството водачи на партии в Народното събрание продължава да ерозира. За сметка на това, вътрешнопартийната поддръжка за тях става все по-твърда. В самия завършек на работата на 48-то Народно заседание, най-одобряваните водачи на парламентарни партии не престават да бъдат Бойко Борисов и Стефан Янев. Те получават по 24% утвърждение, като неодобрението към Борисов остава доста по-високо от това към Янев. Висока е поддръжката за Бойко Борисов измежду гласоподавателите на ГЕРБ – утвърждават го 94% от тях, разясняват от Екзакта.

От началото на годината с няколко пункта се свива утвърждението към водачите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев. Към 4 февруари те са одобрявани от по 16% от българите, а неодобрението им възлиза на по 72%. И двамата са във висока степен одобрявани от гласоподавателите на Политическа партия (от по над 90% от тях). Петков и Василев получават положителни оценки най-често от поданици на столицата и от образовани българи.

В началото на февруари Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ имат съизмерими рейтинги на утвърждение и на отрицание. Одобрявани са от по 15% от българите, а неодобрението им възлиза на по 75%. Нинова е подкрепяна от 94% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия, а  Карадайъ – от 92% от гласоподавателите на Движение за права и свободи.

Костадин Костадинов е одобряван от 13%, а неодобряващите го са 72%. Той е подкрепян от 91% от гласоподавателите на „ Възраждане ”. Над междинните стойности е утвърждението му измежду небогати и нискообразовани поданици на дребните обитаеми места.

Христо Иванов е одобряван от 12%, а неодобрението му е 70%. 83% от гласоподавателите на Демократична България го поддържат. Хр. Иванов е одобряван по-често от хора в дейна трудова възраст и от образовани респонденти.

Атанас Атанасов е одобряван от 8% от българите, като неодобрението му е 69%. 71% от гласоподавателите на Демократична България утвърждават водача на ДСБ. Над междинното утвърждение за него записваме измежду висшисти и измежду поданици на обитаеми места отвън столицата.

Електорални настройки

Въпреки опцията на идните избори да се гласоподава и с хартиена бюлетина, 88% от българите позволяват, че до урните през април т.г. ще отидат по-малко хора спрямо тези, които гласоподаваха на парламентарния избор през октомври 2022 година, сочи проучването на Екзакта.

Според 60% от интервюираните, страната ни има потребност от нови партии, разнообразни от досегашните. Това декларират по-често дами, нискообразовани и небогати респонденти, поданици на дребните градове и на селата и като цяло хора, които имат високи упования към новите политически субекти.

Една четвърт от интервюираните позволяват, че Национална движение „Симеон Втори" могат да влязат в идващия парламент. Според 76% това не е допустимо. В положителното показване на Национална движение „Симеон Втори" на имат вяра по-често хора на възраст над 50 години и поданици на столицата. По към една пета от гласоподавателите на огромните партии позволяват опцията Национална движение „Симеон Втори" да влезе в идващ парламент и в това виждат опция за политическо партньорство.

Съвместното явяване на Политическа партия и Демократична България на идните избори се утвърждава от близо 40% от интервюираните в актуалното проучване – по-често от дами, от висшисти, от хора на възраст сред 30 и 60 година и от поданици на столицата. Сред 60% има скептични настроения, които са най-изявени измежду гласоподавателите на ГЕРБ. Остава въпросът дали обединението ще реализира резултат с „ добавена стойност ” или пък изборният й резултат ще бъде под чертата на механичния общ брой.

Месец преди началото на предизборната акция, настройките за идния парламентарен избор демонстрират постоянна електорална кондиция на ГЕРБ и известно стесняване на електоралната тежест на Политическа партия, разясняват от Екзакта.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР