От 30 000 до 100 000 лв. безвъзмездна помощ по

...
От 30 000 до 100 000 лв. безвъзмездна помощ по
Коментари Харесай

До 100 000 лв. помощ с европари за средния бизнес, пострадал от карантината

От 30 000 до 100 000 лева безплатна помощ по нова скица на оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " ще получат междинните предприятия, наранени от карантината. Това излиза наяве от оповестените за публично разискване документи към процедурата " Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “.

Целта на процедурата е обезпечаването на действен капитал за българските междинни предприятия за справяне с последствията от пандемията. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 79 761 533,47 евро/ 156 000 000 лв.. Минималният размер на декларираната безплатна финансова помощ на план е 30 000, а оптималният - 100 000 лв.

От оповестените документи излиза наяве, че възможни до помощта са предприятия с доходи най-малко 3 млн. и най-много 50 млн. лева, които са претърпели спад от 20% в оборота си в месеца след 1 февруари и до месеца, предхождащ кандидатстването за помощ.

Не се позволяват предприятия в неплатежоспособност, разпродажба, отговорни за несъблюдение на публични поръчки, получили непозволено еврофинансиране, с данъчни обвързване и други. Средният бизнес от сферата на селското стопанство и рибарството и аквакултурите също не е позволен, защото се финансира по други стратегии. Изключени са и предприятията финансовата сфера.

Плащането по плановете на утвърдените компании може да се извърши в два разновидността.

Първият е предплатено разпределяне на 40% от сумите и извънредно заплащане след верификация на разноските.

Вторият вид е заплащане на сумата напълно в края на плана, когато са утвърдени фактурите.

След осъществяване на един план индикациите за оценката му са чистите доходи от продажбите три месеца след осъществяването му, както и запазването на заетостта.

По процедурата е планувано напълно електронно подаване и оценка на плановите оферти, което ще се прави посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН 2020).

Проектът на Условия за кандидатстване, Условия за осъществяване и приложенията към тях по процедура „ Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ се разгласяват на интернет страницата на ОПИК и в ИСУН 2020.

Предложения и мнения по горепосочените документи могат да се изпращат в период до 17,30 ч. на 29.05.2020 година (включително) на следната е-поща: [email protected].
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР