От 3 май 2024 г. влизат в сила измененията в

...
От 3 май 2024 г. влизат в сила измененията в
Коментари Харесай

Нотариалната камара напомня: От 3 май отпадат декларациите за липса на задължения при сделки с имоти и коли

От 3 май 2024 година влизат в действие промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които отпадат декларациите за липса на непогасени обществени отговорности, които жителите са длъжни показват при прекачване на недвижими парцели и моторни транспортни средства, подсетиха от Нотариалната камара.

Проверката към този момент ще се прави от нотариуса по електронен път или, в стеснен брой случаи, от съдията по вписванията.

Нотариусите ще имат далечен достъп до осведомителните системи на Националната организация за приходите (НАП), който ще се реализира взаимно от нейната дирекция „ Информационни системи и електронно ръководство “ и от IT експертите на Нотариалната камара.

Според измененията в член 74, алинея 1, член 264 и член 265 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс нотариусите и съдиите по вписванията към този момент ще носят солидарна отговорност за отговорностите, дължими от страните по покупко-продажбите, при неспазване на условията на закона.

„ Замяната на представянето на архаичните, милиони на брой клетвени заявления на жителите годишно с ефикасна инспекция в действително време за съществуването на непогасени, подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, ще увеличи сензитивно събираемостта на приходите в бюджета “, акцентират от камарата.

И дефинират електронния продан на информация като новаторско решение за електронна административна процедура, „ която покачва ролята и отговорността на нотариуса при покупко-продажбите с недвижими парцели и моторни транспортни средства “.

Утре ще се организира семинар на Нотариалната камара и Национална агенция за приходите, на който нотариусите ще бъдат подготвени за осъществяване на справките за съществуване на непогасени обществени отговорности по електронен път.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР