От 3 май 2022 г. започва прием на заявления по

...
От 3 май 2022 г. започва прием на заявления по
Коментари Харесай

От 3 май ДФ „Земеделие“ приема заявления за компенсиране на пропаднали площи

От 3 май 2022 година стартира банкет на заявки по „ Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични условия, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия “, настъпили през 2021 година Документи се подават в регионалните дирекции на Държавен фонд „ Земеделие “ до 20 май 2022 година Средствата ще бъдат изплатени до 10 юни. Утвърденият финансов запас по схемата е 3 млн. лв..

На подкрепяне подлежат стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи през 2021 година със аграрни култури вследствие на неподходящите климатични условия на територията на страната. Финансовата поддръжка по помощта се дава на производители, претърпели вреди в следствие от измръзване, слана, стихия, пороен дъжд, непрестанен дъжд с ураганен вятър, наводняване, градушка, суша, засушаване.

С държавната помощ ще се компенсират до 80% от индустриалните разноски за развъждане на фуражни и механически култури, плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури през миналата стопанска година. Обезщетението за зърнено-житни и маслодайни култури е до 30%.

В случаите, в които потърпевшите от естествени бедствия стопани нямат подписани застраховки, получават 50% от допустимия размер за подкрепяне. Това изискване не се ползва при пропаднали площи вследствие на суша и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения и помощта се изплаща без редукция.

На подкрепяне не подлежат площи със аграрни култури, невстъпили в плододаване.

Държавен фонд „ Земеделие “ припомня, че земеделските стопани с издадени констативни протоколи за 100 % вреди на площи с култури, в резултат на паднала на 28.08.2021 година градушка в област Пловдив, които са получили подкрепяне по схемата за държавна помощ през 2021 година за същите площи, култури и климатично събитие, за отбягване на двойно финансиране, не подлежат на подкрепяне и от актуалната държавна помощ за пропаднали площи за същите разноски, защото според условията по помощта, не се позволява друго обществено финансиране за същите разноски.

Указанията по схемата са оповестени на.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР