От 3 до 5 август Варна отново ще предложи на

...
От 3 до 5 август Варна отново ще предложи на
Коментари Харесай

Вижте в Петел: Започва най-нестандартният фестивал на Варна, RADAR се завръща с пето издание

От 3 до 5 август Варна още веднъж ще предложи на публиката да направи крачка настрана от привичната визия за музика, театрални и образни изкуства и да види до каква степен може да стигне съчетанието сред тях.

За пети път фестивалът RADAR ще предложи забавни и провокиращи планове на модерни създатели, които не могат да бъдат сложени в избрани рамки. За тях опитът е естествено положение, а ползата към този конгрес на неповторимите артистични и музикални форми продължаващ през цялото време на фестивала, демонстрира, че във Варна те са откри своята сцена.

„ Тази година RADAR ще показа доста първи срещи “, сподели през днешния ден пред медиите шефа на феста Светлозара Христова. Първата от тях ще е планът „ Писма от Ню Йорк “, който събира Хедър Уеър и Татяна Колева в общ план, изследващ физическите измерения на звука.



Съчетанието и преливането сред танц и музика са взаимно дело на холандската балерина и българската перкусионистка, които в действителност имат доста допирни точки в креативната си кариера, само че за RADAR основават нещо изцяло ново и автентично, което ще може да се види в залата на Градската художествена изложба на 3 август.

Същата вечер и на същото място, само че във вътрешния двор на галерията ще можем да забележим осъществяванията на най-напредничавите създатели на електронна музика в България - Ангел Симитчиев и Иван Шопов, като вторият ще се показа със специфичен аудио-визуален план с Лора Желязкова. Вечерта дава обещание да е същински празник за тези меломаните, които не възприемат цифровия тон само като декор за танцуване, а познават опциите, които той дава за основаване на по-сериозна и провокираща сетивата музика.

Друга „ първа среща “ е специфичното присъединяване на нашумелия български тромпетист Росен Захариев – Роко с още по-нашумялата групировка DAYO, която още веднъж ще е в двора на галерията, само че на 4 август. Преди това композиторът Стоимен Стоянов- Nocktern ще показа опитите си в сферата на нео-класиката, трип-хопа, джаза и електрониката на публиката на RADAR.

Може би с най-голямо неспокойствие измежду познавачите на актуалната неконвеционална музика се чака присъединяване на фестивала на Симин Тандър. Тя е най-новото изобретение в паметния лейбъл ECM, дал на света музиката на такива величия като Ян Гарбарек, Кийт Джарет, Пат Метани и още доста неповторими реализатори и композитори от няколко генерации. Родена в Германия, с корени в Афганистан – младата певица пленява аудитория и рецензия с истински композиции и импровизации, основани на лично фиктивен език, наподобяващ фарси. Американското списание All about jazz написа за нея: Симин Тандър е полиглот с творчеството на Мередит Монк и изобретателността на Гретчен Парлато.

След извънредно сполучливия й дебют с триото на известния норвежки пианист Торд Густавсен, харизматичната певица към този момент гледа към нови провокации.



Колаборацията й с българския пианист и композитор Димитър Бодуров (който е и артистичен шеф на RADAR) и немския барабанист Йенс Дюппе стартира преди 2 години, когато музикантите се събират за фестивално присъединяване и откриват общ музикален език. Програмата е еклектичен микс от песни на Ленърд Коен, Ник Дрейк и Том Уеитс, както и лични композиции, преплетени с импровизации. Специално за концерта във Варна към тях ще се причисли немският образен актьор Валтер Падао.

Цялата стратегия на фестивала RADAR можете да видите тук.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР