От 3 декември онлайн търговците в ЕС вече няма да

...
От 3 декември онлайн търговците в ЕС вече няма да
Коментари Харесай

3 декември – край на геоблокирането от търговци в ЕС

От 3 декември онлайн търговците в Европейски Съюз към този момент няма да могат да блокират интернет потребителите или да ги пренасочват автоматизирано към локална версия на техния уебсайт според от местоположението им, откъдето се свързват.

Това става допустимо с помощта на европейски правилник за възбрана на голословното геоблокиране, който влиза в действие от на следващия ден.

Новината разгласи еврокомисарят за цифровия обединен пазар Андрус Ансип. Той посочи, че по този метод потребителите ще могат да се възползват от по-голям избор на артикули на конкурентни цени. Същевременно клиентелата на фирмите ще се разшири оттатък границите, с цел да се възползва от по-ниски цени за преводи и ръководство.

Текстът, забраняващ географското блокиране, известно като геоблокиране, има за цел да приключи дискриминациите на единния европейски пазар въз основа на народност или местоживеене на купувача.

Ансип посочи като образец обстоятелството, че за едно и също посещаване в Дисниленд в Париж, резервирано онлайн, френско семейство заплаща приблизително 856 евро, румънско семейство - 1204 евро, а италианско – 1339. Такива са резултатите от изследване, направено преди три години.

Също по този начин 63 на 100 от интернет уеб страниците не разрешават на потребителите да купуват въпреки това от Европейски Съюз, се споделя в друго изследване, направено от Еврокомисията.

Търговците към този момент няма да имат право да постановат разнообразни условия на заплащане според от купувачите. Те обаче ще си запазят правото да доставят или не артикули в определени от тях страни.

Новите правила ще се ползват за електроуредите, хотелските резервации, наемане на коли или закупуване на билети за концерт.

Но в директивата към този момент не попадат предпазените от авторски права наличия (електронни книги или музика за изтегляне) и транспортните услуги. В период до две години Европейска комисия би трябвало да реши дали възбраната за геоблокиране да се отнася и за тях.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР