От 28 януари до 29 май 2022 г. посетителите на

...
От 28 януари до 29 май 2022 г. посетителите на
Коментари Харесай

Дали-Фройд. Обсесия

От 28 януари до 29 май 2022 година посетителите на Белведере във Виена могат да прегледат изложбата „ Дали – Фройд. Обсесия ”, която е отдадена на въздействието на бащата на психоанализата върху творчеството на ексцентричния испански художник.
Години наред Салвадор Дали е захласнат от концепциите на Зигмунд Фройд и мечтае да се запознае с него. Испанецът посещава три пъти Виена особено с тази цел, само че не съумява да се срещне с бащата на психоанализата. В оповестената през 1942 година автобиография Дали споделя, че часове наред се е разхождал из Виена с вярата да срещне Фройд.
Докато беседва на разум с него, художникът се въодушевява от този град и изкуството, което открива там на всяка крачка. Първата и в действителност единствена среща сред двамата е през лятото на 1938 година в Лондон. Запознанството сред двамата гении става с помощта на британския филантроп и колекционер Едуард Джеймс и австрийския публицист Стефан Цвайг.
Изложбата във Виена, озаглавена „ Дали – Фройд. Обсесия ” е отдадена на въздействието на създателя на психоанализата и неговите теории върху сюрреалистичното творчество на гениалния испански художник и за първи път показва творбите на Дали в този подтекст. Изложбата наблюдава хронологично творчеството на Дали от момента, в който той открива Фройд за себе си, до тяхното запознанство в Лондон. 
Експозицията среща посетителите със комплицираните фамилни връзки, отразени в неговото изкуство, по-късно с Мадрид през 20-те години на предишния век, когато сюрреалистът се среща с концепциите на Фройд в испанското издание на „ Тълкуване на сънища “.


Тъмната игра © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí / Bildrecht, Wien 2022 / Photo White Images/Scala, Florence
Книгата оставя мощно усещане у младия художник. Тя му разрешава да разбере личните си мечти, страхове и стремежи и го предизвиква да ги съобщи в облици. За него трудовете на Фройд са източник на сюрреалистичното му ентусиазъм. Именно тези картини са показани в Белведере.

Подбраните близо 100 картини, рисунки, предмети, фотографии, филми, книги, списания, писма и други документи наблюдават съвсем маниакалната самостоятелност на Дали от концепциите на психоанализата. Характерни за ексцентричния испанец са картините, където той употребява двойни изображения. В взаимозависимост от фокуса там могат се видят разнообразни претекстове. Една от най-известните негови картини с двойно изображение, която също е включена в изложбата, е „ Лебеди, отразени в слонове " (1937).


Портрет на Зигмунд Фройд © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí / Bildrecht, Wien 2022
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР