От 28 януари до 23 февруари 2022 г. в Зала

...
От 28 януари до 23 февруари 2022 г. в Зала
Коментари Харесай

Нова българска графика гостува в ГХГ

От 28 януари до 23 февруари 2022 година в Зала „ 2019 “ на ул. „ Гладстон “№32 ще може да се прегледа изложбата „ Нова българска графика “, с която Художествена изложба „ Станислав Доспевски “ – Пазарджик гостува на Градската художествена изложба в Пловдив. Експозицията е нова и за първи път се показва пред аудитория, а творбите са напълно от фонда на Пазарджишката изложба.

Как се оформя актуалната експозиция споделя Леон Бабачев – шеф на ХГ „ Станислав Доспевски “:

„ Идеята за подбора на графичните произведения е естествено разследване от повишения фонд на галерията през последните години от дарения, постъпили най-вече от четирите издания на Национална графична галерия на името на Георги Герасимов (1905 – 1977).

През 2015 година, когато започва Националната галерия (биенале), поставените цели бяха свързани освен с разпространение на името и творчеството на художника Георги Герасимов, само че и с подкрепяне изявите на актуалното българско графично изкуство. Резултатът – присъединяване на над 100 създатели от разнообразни генерации и показани 435 произведения, огромно многообразие от тематики, концепции и техники – типичен и модерни. По статут наградените произведения остават във фонда на Художествена изложба „ Станислав Доспевски “. Много от участниците пожелаха да дарят своите творби, точно тяхната дарителската воля се оказа решаваща за опцията актуалната галерия да се случи. Само от последното издание са добити 41 графични листа.

Изложбата в Зала „ 2019 “ включва 94 произведения от разнообразни актьори, част от най-новите придобивки на Пазарджишката изложба. Те няма да бъдат прибрани в досиетата, а ще продължат да „ декларират ” и разпространяват новата българска графика и нейните създатели. “
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР