От 28-ми до 30-ти ноември 2017 г. Царят посети Кралство

...
От 28-ми до 30-ти ноември 2017 г. Царят посети Кралство
Коментари Харесай

Сакскобургготски: Посещението в Саудитска Арабия беше...

От 28-ми до 30-ти ноември 2017 година Царят посети Кралство Саудитска Арабия с българска държавна делегация, отпред с министър-председателя Бойко Борисов. В делегацията участваха министрите на външните работи Екатерина Захариева, на защитата Красимир Каракачанов, на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, на туризма Николина Ангелкова. Това оповестиха от пресофиса на Симеон Сакскобургготски. В рамките на визитата Царят и министър председателят се срещнаха с Пазителя на двете Светини Негово Кралско Величество Салман бин Абдулазиз ал-Сауд. Българското царското семейство има дългогодишни положителни връзки със Саудитската кралска фамилия още от времето на крал Фейсал, а сегашният крал е петият, с който се среща Негово Величество.

“Радвам се да Ви видя още веднъж!”, с тези думи Кралят посрещна Негово Величество. За първи път двамата се срещат в Мадрид при започване на 80-те години, когато Кралят е към момента принц. Пред български публицисти Царят дефинира визитата на нашата делегация като позитивно и с огромни благоприятни условия за развиване на двустранните връзки. Негово Величество акцентира, че е значимо това, че България е член на Европейски Съюз.

Страната ни също по този начин би трябвало да е предсказуем сътрудник, само че и да си преследваме нашите ползи. Българският министър председател се срещна и с Негово Кралско Височество Мохамед бин Салман бин Абдулазиз ал-Сауд, престолонаследник, заместител министър-председател и министър на защитата на Кралство Саудитска Арабия. Като знак на почитание беше разчетен жестът на престолонаследника да пристигна персонално в двореца, където беше настанена делегацията ни.

Всеки от министрите имаше работна среща със съответния министър от Саудитска Арабия, които срещи пред публицисти Негово Величество оцени като огромна опция на поощряване на вложенията. Той особено акцентира, че ползата към България е бил огромен. Вечерта, след формалната вечеря Царят и Премиерът се включиха в осъществяването на арабския танц със саби арда, който съгласно традицията е знак на почитание и приятелско отношение. В танца взе участие и принц Султан бин Салман бин Абдулазис Ал-Сауд. Той е най-големият наследник на Краля и дълготраен прочут на Цар Симеон. Като ръководител на Саудитската комисия по туризъм и национално завещание неколкократно през последните години двамата се срещаха на конгреси на Световната организация по туризъм в Мадрид, Китай, а през октомври 2016 година принцът посети Негово Величество в двореца “Врана”.

Принц Султан е първият и единствен мохамеданин летял в космоса/ в изложба прилагаме негова фотография като космонавт, която подарява на Цар Симеон/. През първата вечер от визитата на делегацията Негово Величество беше поканен на частна вечеря в имението на Принц Султан, дружно с някои от принцовете и други другари на Царя, пристигнали особено да го поздравят. Последният ден от визитата с останалите членове на формалната българска делегация Царят посети Глобалния център за битка с екстремистката идеология в Рияд.

На срещата бяха обсъждани благоприятни условия за съдействие сред охранителните органи на двете страни за битка против терористични закани. Българската делегация посети и Фонда за обществени вложения на Кралство Саудитска Арабия. С формалната делегация в Рияд имаше и бизнес делегация от представители на огромни български компании и работодателски организации. Царят разяснява пред тях, че е усетил емфатичен интерес към България и предпочитание за задълбочаване на бизнес обмена, които следва да бъдат употребявани в съответни стопански планове.

тагове Саудитска Арабия посещаване реклама България Симеон Сакскобургготски
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР