От 28 март започва изпълнението на програмата за профилактика и

...
От 28 март започва изпълнението на програмата за профилактика и
Коментари Харесай

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2023

От 28 март стартира осъществяването на програмата за профилактика и рехабилитация за 2023 година , като са подписани договорите с 25 юридически лица за общо 52 заведения, реализатори на програмата, оповестиха от Национален застрахователен институт.

Програмата за едно лице е с дълготрайност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 8 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на ДОО. Всяко лице, за сметка на бюджета на ДОО, има право да употребява единствено за едно заболяване до четири съществени диагностични и лечебни процедури на ден.

Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат обезпечените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова акцидент и професионална болест . За тях би трябвало да са импортирани или дължими осигурителни вноски за шест поредни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се организира рехабилитацията. Право на паричната помощ имат и лицата, които получават персонална пенсия за неработоспособност .

Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст , срокът на инвалидността в експертното им решение да не е изминал и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация към интервала на прилагане на паричната помощ.

Подробна информация за изискванията за прилагане на програмата , изпълнителите на активността, нужните документи и болесттите, за които се организира профилактика и рехабилитация, може да намерите в рубриката „ Физически лица “ /„ Обезщетения и помощи по българското законодателство “/ „ Парични помощи за профилактика и рехабилитация “ на интернет страницата на Национален осигурителен институт.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР