От 27 септември в югозападната ни съседка започва прилагането на

...
От 27 септември в югозападната ни съседка започва прилагането на
Коментари Харесай

В Северна Македония започва прилагането на трета доза ваксина

От 27 септември в югозападната ни съседка стартира използването на трета доза ваксина против COVID-19 на жители на възраст над 60 година, здравните чиновници и пациенти с имунокомпрометиращо положение, без значение от годините им, оповестява електронното издание на македонския вестник „ Независен “.
Третата доза ваксина би трябвало да бъде от производителя Пфайзер, само че предстоят рекомендации за ваксини и от други производители.
Министърът на опазването на здравето Венко Филипе също разгласи наблюдаване на общото здравословно положение на популацията, както и бързи антигенни проби за учениците.
„ Гражданите над 60 години, които са получили втора доза сега, в който са минали шест месеца, ще получат SMS известие, че могат да се обадят и да получат трета доза ваксина. Това известие ще припомня, че няма съответна дата или място, те могат да отидат на всички места, до най-близкия пункт, където живеят, и когато пожелаят “, изясни здравният министър на Скопие.
Според Министерството на здравеопазването 73% от пациентите, умряли от COVID-19, са имали най-малко две хронични болести. Поради тази причина съгласно Филипче би трябвало да има обстоен скрининг на общото здравословно положение на популацията.
Наскоро министърът сподели, че той ще обгръща историята на здравословното положение на пациентите, типа на хроничните болести, метода на лекуване, редовността на приемане на терапия и метода към нея, какъв брой постоянно са осъществявани контролни прегледи.
В последните дни в Северна Македония дойдоха 100 хиляди ваксини от компанията Пфайзер посредством системата COVAX, а общо от този производител има към 250 хиляди, 50 000 ваксини от Синовак и към 100 хиляди ваксини от производителя АстраЗенека. Министерството на здравеопазването чака Дания скоро да разгласи даряването на 250 хиляди ваксини от производителя Джонсън & Джонсън, чийто краен период е 2023 година
Към петък имунизираните в Северна Македония са 781 623, а реваксинирани - 714 135, т.е. са приложени общо 1 495 762 дози.
Според последните данни 55% от популацията на възраст над 40 години и 31% от тези на възраст от 18 до 39 години са получили най-малко една доза от ваксина против ковид.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР