От 27 ноември със заповед на министъра на здравеопазването ресторантите

...
От 27 ноември със заповед на министъра на здравеопазването ресторантите
Коментари Харесай

Равносметката на заведенията след дългото затваряне - много загуби, никаква печалба

От 27 ноември със заповед на министъра на опазването на здравето заведенията за хранене и заведения та в България преустановиха активност. За отварянето им, по кое време и при какви условия ще става товаq се приказва от началото на годината, само че сигналите от държавното управление са разнообразни. Последната оповестена дата е 1 март, като част от сектора изрази противоречие и упорства за отваряне още през февруари. Затова и някои от организациите на заведения та обявиха протестна подготвеност, има концепция даже да отворят в символ на неодобрение по образеца на Италия.
И до момента в който бизнесът не работи, страната пое уговорката да се грижи за чиновниците, заети в затворените сектори, предоставяйки благоприятни условия за финансова поддръжка. Една от най-дискутираните в последно време ограничения на Министерството на труда и обществената политика е „ Запази ме “, която дефинира 24 лева помощ дневно за служащите.

При визитата си в понеделник в Добрич общественият министър Деница Сачева съобщи пред медиите, че 36 000 лица към този момент са получили помощта си за ноември и декември и е останала доста дребна част, на които тя ще бъде изплатена тези дни.

Министър Сачева се извини за забавянето на някои от заплащанията и изясни, че то се дължи на изчакване на документи от Европейската комисия, на почивните празнични дни, както и на сбъркани заявления и банкови сметки. С опрощение обаче никой не може да си заплати сметките, нито да обезпечи прехраната на фамилията си.

Управителят на заведение в Добрич Георги Миланов споделя, че е получил помощ за един работен ден от ноември месец, кандидатствал е и за декември, само че към момента по сметката си няма превод.

„ На 18 декември беше утвърдена компанията и за този един ден получихме 24 лв. на 29 декември. Подадохме още веднъж документи на 5 януари. До момента не сме получили нищо за месец декември “, споделя Миланов пред БНР.

За сметка на това се възползвали от опцията безлихвени заеми. „ Интересното беше, че се утвърждават тъкмо за една седмица. “

По думите на Георги Миланов „ тези другите обществени придобивки и стратегии не работят “.

Георги Филипов е притежател на няколко заведения и за него работят над 150 души. Част от тях са заети да работят по приготвянето на храна за дома, множеството обаче са в неплатен отпуск. Той разяснява, че те също не са получили нищо по-различно от 24 лева за работния ден от ноември месец.

„ Никой до момента не е споделил, че е получил за декември. “

„ На облага може и да не можем да работим, само че е хубаво да се работи. Трябва да се възвърне работният развой. Вече повече от 5 месеца не работехме. Губи се напълно ритъмът на работа. Това е логиката да отворим. Не че ще имаме облага, не че има тълпи от клиенти, които желаят да ни посетят. Никой не приказва сега за облаги “, безапелационен е Филипов.

С работа, само че при ясно открити правила от страна на страната желае да си изкарва прехраната и Стефан Станев, също шеф на заведение. Той е освободил съвсем целия си личен състав от 25 души, като се изключи двама, които са кандидатствали по мярката „ Запази ме “ и преди няколко дни са получили парите си за декември. За Стефан Станев един от огромните проблеми е, че никой шеф към този момент не може да бъде сигурен, че ще успее да си върне остарелия личен състав.

„ 30% (от потенциала на заведението – бел. ред.), в случай че приказваме незнайно във времето докога, е невероятно да си покриваш разноските. Ако е за месец, добре – това е месец, в който ние ще се нагодим, месец за акомодация и за смазване на тази машина отначало, само че повече от месец на 30% е стопански голословно “, счита Станев.

Ресторантите носят огромна добавена стойност. Един ангажиран в ресторантьорството води след себе си трима заети в съпътстващи бизнеси, показва още той.

Груба неточност от страна на държавното управление е да преглежда ресторантьорския бизнес като изцяло независим отрасъл от стопанската система, споделя Александрина Панайотова, която е съсобственик на заведение в Добрич.

Ресторантите и хотелите използват доста хранителни артикули. Заради това намаленото търсене на месо, зеленчуци и плодове след затварянето им респективно удря и други браншове, акцентира тя.

Януари и февруари са сложни месеци, само че се надяваме, че хората въпреки всичко имат потребност от обществени контакти, отбелязва Панайотова.

„ Всичките ни „ тлъстинки “ към този момент са стопени. Вече разчитаме на помощ от страната “, обобщава картината тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР