От 27 април арт галерия Ларго за пети път ще

...
От 27 април арт галерия Ларго за пети път ще
Коментари Харесай

Изложбата Екслибрис Презареждане 5 откриват днес във варненската галерия Ларго

От 27 април арт изложба " Ларго " за пети път ще показа на варненската аудитория изложбатаграфика „ Екслибрис Презареждане “.

Традиционно в тези изложения представяме непоказвани произведения от последното издание на Международен екслибрис конкурс - Варна, споделят от галерията за Moreto.net.

Откриването е през днешния ден от 18:00 часа в арт изложба " Ларго " на ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 17 май. Реализира се с финансовата поддръжка на Национален Фонд " Култура ".

За присъединяване в четвъртото издание на състезанието на адреса на галерията бяха получени произведения от 210 създатели от 38 страни.

Почетното жури на състезанието имаше нелеката задача да дефинира селектираните, призьорите и да подбере творбите за изложбата и за каталога на състезанието измежду 574 изпратени произведения. Експозицията с спечелилите и селектираните в четвъртото издание на състезанието беше открита през септември 2021 година.

В настоящата галерия ще покажем произведения, утвърдени за присъединяване в състезанието, които не бяха включени в каталога или в изложбата през септември. Ще забележим непоказвани произведения на световноизвестни имена като Иржи Бразда, Шигеки Томура, Лембит Лохмус, Луиджи Казалино, Васил Фенчак, Олег Набока, на спечелилия в състезанието Иван Русачек, както и произведения на по- млади създатели като Федор Шурмельов, Марина Жвирбля, Михайло Дримайло и други. Варненската аудитория ще може да се допре до магията на българската графика посредством някои от творбите на Калина Кралева, Веселин Дамянов- Вес, Майа Чолакова, Петър Чиновски и други

В изложбата особено присъединяване имат и трима обичани български майстори на графиката - Димитър Каратонев, Румен Нечев и Христо Найденов. Димитър Каратонев ще се показа с няколко приказни графики, отдадени на дребния град и морето. Румен Нечев, който беше член на Почетното жури в четвъртото издание на състезанието, взе участие със седем произведения, направени в неговата специфична авторова техника и върху ръчно правена хартия.

Христо Найденов, който е носителят на първата премия на името на Йордан Петков в четвъртото издание на биеналето, ще показа 12 графики, отдадени на дванадесетте зодиакални знаци. Христо основава творбите през 2019- та година, особено по покана на огромна китайска изложба.

Повече за особено гостуващите художници:

Димитър Каратонев  е роден през 1978 година в гр. Харманли. През 1996 година приключва ППГ „ Васил Левски “ гр. Хасково в паралелка изобразителни изкуства. През 2005 година приключва компетентност графика във Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “. От 2007 година членува в Съюза на българските художници. Участва в голям брой национални и интернационалните изложения за графично изкуство, включително интернационалните биеналета и триеналета на графиката в Токио, Кремона, Гливице, Напока, Истанбул, Лодз, Буенос Айрес.

Организирал над 20 независими изложения в Киев, София, Пловдив, Бургас, Варна, Сливен, Харманли. Носител е на голям брой награди, някои от които: премия от изложба „ Буларт “ за графика (2001), Награда за млад български график на биеналето за комизъм и ирония в изкуството, Габрово (2003), Диплома и орден от биенале „ Ex Libris “ в Полша (2007), Диплома за графика от биенале „ Малки форми “ – Плевен (2008), Награда за рисунка на национално биенале на рисунката - Велико Търново (2015), Трета премия за графика на национална галерия Сирак Скитник -Сливен (2019), Награда за графика на биенале „ Приятели на морето “ – Бургас (2020), Награда за живопис на балканско квадринале „ Митове и митове от моят народ “- Стара Загора (2020) и други Живее и работи в Харманли.

Румен Нечев  е роден през 1959 година в град Смолян. През 1978 приключва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1986 година се дипломира във ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий ”, със компетентност „ Графика “, в класа на проф. Христо Цацинов. Член е на СБХ, както и на Дружествата на пазарджишките и на пловдивските художници. Румен Нечев има над 30 независими изложения в България и в чужбина, както и участия в редица интернационалните планове, биеналета (Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Варна и др.) и триеналета на графиката (Банкок, Канагава, Белград, София и др.).

Носител е на повече от 20 разнообразни влиятелни награди за творчеството си, някои от които са Втора премия и сребърен плакет на шестото Международно биенале на графиката, Варна (1991), Първа премия на Биеналето на дребните форми, Плевен (2002), Първа премия за графика на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово (2003), Награда на фондация „ Св. Св. Кирил и Методий ” в ХІІ Международно биенале на графиката, Варна (2003), Награда за графика в Биенале „ Приятели на морето ”, Бургас (2012), Почетна премия за графика на Международен симпозиум „ Оскар Кокошка ”, Австрия (2012), Награда „ Пловдив ” за изобразително изкуство (2013), Регионална премия „ Алианц – България ” за графика (2014) и други.

Негови произведения са благосъстоятелност на НХГ - София, Градските Художествени Галерии в София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Колекция „ Хелмут Мюлер ” – Германия, Графичен кабинет „ Ауербах ” – Германия, Графичен кабинет при ДПХ – Пловдив, Графичен кабинет при ДБХ – Бургас, Графичен кабинет при Международно биенале на графиката – Варна, Графична сбирка „ Щайнер ”, Батщебен, Германия, exlibris сбирки (Белград, Пескара, Сент Никлъс, Анкара, Пекин), както и частни сбирки в страната и чужбина. Живее и работи в Пловдив.

Христо Найденов  е роден на 15 май 1971 година в град Горна Оряховица. От 1994 година до 1999 година учи графика в класа на проф. Никола Хаджитанев във Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “. От 2000 година Найденов е помощник по графика в катедра „ Графика “ във Великотърновския университет. Работи в региона на миниатюрата, илюстрациите и екслибриса. Има няколко независими изложения в България, Китай и участия в доста екслибрис състезания.

Печели Почетна грамота в първото и третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна (2014, 2018), във второто му издание е притежател на Специална премия за особени креативен достижения на името на Едуард Пенков (2016), а в четвъртото издание на състезанието беше отличен с първа премия на името на Йордан Петков (2021). Найденов е притежател на награди от състезания в България, Китай, Полша и други Един от 35-те български участници в представителната изложба- графика " Рози и лъвове ", курирана от Директора на Галерия Ларго Нели Вълчева и показана в Милано в границите на 10-тия Международен екслибрис конкурс " Библиотека Бодио Ломнаго " през 2019 година. Живее и работи във Велико Търново.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР