От 26-ти септември до 12-ти октомври ХГ Илия Бешков“ –

...
От 26-ти септември до 12-ти октомври ХГ Илия Бешков“ –
Коментари Харесай

Плевен е домакин на Международното триенале „Духът на акварела“

От 26-ти септември до 12-ти октомври ХГ „ Илия Бешков “ – Плевен е хазаин на изложбата „ Духът на акварела “, която е третоиздание на Международното пътуващо едноименнотриенале ие към този момент посетител на плевенските фенове на изобразителното изкуство.



С първите си думи при откриването на третото издание на Международното триенале „ Духът на акварела “, художничката Селма Тодорова, която е един от уредниците на културното събитие означи:

„ Смея да кажа, че в Плевен нещата наподобяват по-добре от първичната ни галерия във Варна, а изложба „ Илия Бешков “ е невероятна “. Тя разгласи, че в демонстрацията си, която ще направи след откриването на триеналето, модел ще бъде самиятдиректор на ХГ „ Илия Бешков “ - Плевен, Цвета Евлогиева – Кацарова.



Кой ще е модел на другия уредник на триеналето Красимир Тодоров в демонстрацията, която ще се състои във втория ден на гостуването на „ Духът на акварела “ – 27 септември, остана в загадка.

Красимир Тодоров означи, че това което е постигнала изложбата е на международно равнище:

„ Това, което може да видите в този момент в оригинал, когато е рецесия, пандемия, ние можем да забележим тези истински работи, които са от петте континента “.



Красимир Тодоров акцентира, че всички картини в изложбата са сложени в лична сбирка от рамки, в които се показват творбите в изложбите в страната, „ тъй като ние не гледаме рамките, а гледаме картините “. Той сподели още, че няма нищо по-хубаво от това да стоплиш сърцето на публиката и да видиш реакцията й, изключително в днешното мъчно време.



“Радвам се, че през десетилетията, изкуството в Плевен постоянно е имало изключително място и неслучайно имаме толкоз, освен национални, а европейски и световноизвестни създатели в музиката, рисуването, в писането и в театралното изкуство и това е една запазена марка, емблема на Плевен и който и да е кмет би трябвало да продължава традициите на тези преди него, с цел да не слизаме от тези позиции, които предците ни са завоювали в тази област ", сподели при откриването на културното събитие кметът на Плевен Георг Спартански.



Той акцентира, че националният бюджет за просвета е под един % от бюджета на страната, а в бюджета на Община Плевен е над 7 % годишно.

" Ние оказваме помощ освен на ХГ „ Илия Бешков “, а имаме и три арт-центъра, част от които открихме и възстановихме в последните години. Има държавен спектакъл и държавна филхармония, които ние също субсидираме, без да сме длъжни да го вършим.

Имаме Северняшки отбор, който тези дни ще се завърне с влиятелна премия от Южна Корея, а преди този момент бяха в Берн – Швейцария. Имаме духов оркестър, Биг бенд, както и хорова групировка на едно доста положително професионално равнище, плюс Културен календар, който всяка година провежда разнообразни фестивали и културни конгреси. Наскоро приключи Джаз фестивала, малко след Дните на българското кино “, казакметът на Плевен Георг Спартански при откриването на пътуващата галерия на третото Международно триенале „ Духът на акварела “.

Спартански означи, че ХГ „ Илия Бешков “ е едно прелестно място, в което са показани над 300 картини на създатели от 55 страни - една четвърт от страните в света.

Той акцентира още: „ Вярно е, че от малките екрани, радиа и интернет пространството и обществените мрежи ни заливат с бомби, палежи, гибел, опустошения, инфлация и стопански, финансови и енергийни рецесии, само че има и такива оазиси като ХГ „ Илия Бешков “, в които човек може да си оправи усета за живота.



Кризите идват и отминават, само че изкуството е постоянно “, сподели кметът като разяснява, че единствено за два дни е посетил три разнообразни форума като Национален фестивал на спортните танци, проведен от клуб „ Зорая “, откриването на новаторски Център за деца „ Стълбичка “, както и самото разкриване на третото издание на триенале „ Духът на акварела “.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР