От 26 март в 03:00 ч. се въвежда лятно часово

...
От 26 март в 03:00 ч. се въвежда лятно часово
Коментари Харесай

Лятното часово време се въвежда на 26 март в 3:00 часа

От 26 март в 03:00 ч. се вкарва лятно часово време. Тогава часовниците се реалокират с един час напред, оповестяват от Българския институт по метрология.

От 1997 година лятното часово време в България се вкарва в 03:00 ч. в последната неделя на март, а връщането към астрономическото време става в 04:00 ч. през последната неделя на октомври. Това демонстрират данните на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция.

Повечето страни в Европейския съюз (ЕС) одобряват лятното часово време през 70-те години на 20-и век. Между 1980 година и 1984 година са признати поредност наставления, които дефинират, че лятното часово време стартира през последната неделя на март и приключва през последната неделя на октомври. Причината е, че всяка страна в Европейски Съюз е имала разнообразни дати, на които го е въвеждала.

Настоящите правила в Европейски Съюз са въведени в осъществяване на инструкция на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на Европейски Съюз от 2001 година, която контролира лятното часово време в Съюза.

На 12 септември 2018 година Европейската комисия (ЕК) разгласява законодателно предложение за преустановяване на промяната на времето в Европейски Съюз. Според изследване на Комисията, извършено в интервала от 4 юли до 16 август 2018 година и в което вземат участие 4,6 млн. души от страните членки, 84 % от запитаните дават отговор, че желаят да се приключи промяната на часовото време поради множеството отрицателни резултати върху здравето и държанието на хората, вследствие нарушаването на биологичния им темп.

На 26 март 2019 година Европейският парламент приема решение, съгласно което страните членки би трябвало да осведомят Европейската комисия до 31 октомври 2020 година кое часово време ще изберат, а до 1 април 2021 година да одобряват и разгласяват смяна в националното си законодателство, която да отразява новия правилник за часовото време. Действащата инструкция за часовото време от 2001 година се анулира от 1 април 2021 година, заради влизане в действие на новия правилник. За да стане факт решението на Екологичен потенциал обаче, би трябвало да се произнесе Съветът на Европейски Съюз, което още не се е случило.

В международен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 страни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР