От 25 септември в Гърция започва процесът по издаване на

...
От 25 септември в Гърция започва процесът по издаване на
Коментари Харесай

От 25 септември в Гърция ще се издават нови лични карти; старите ще важат до 2026 г.

От 25 септември в Гърция стартира процесът по издаване на нови персонални карти, до момента в който старите ще важат до 2026 година, заяви министърът на гражданската отбрана Янис Иконому пред телевизия „ Скай “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гръцкият министър означи, че новите персонални карти са нова действителност, която ще промени живота на жителите към по-голяма сигурност както за пътуването със аероплан, по този начин и при подправянето на документи.

За промяната на остаряла с нова карта жителите на Гърция ще заплатят 10 евро. Картите ще важат за десетгодишен интервал и ще наподобяват на тези, които имат останалите страни в Европейския съюз, заяви новинарският уебсайт „ Етнос “.

Иконому съобщи, че новите персонални карти няма да имат опция да се фалшифицират и ще съдържат всички нужни персонални данни, запаметени в чип.

Чипът ще дава информация за имена, пол, височина, биометрични характерности и пръстови отпечатъци. 

Министърът на гражданската отбрана отхвърли слуховете, че чипът ще дава информация за моментното местонахождение на картодържателя.

Той съобщи, че досегашните карти се издават съгласно остарели правила от 1961 година. „ Тези, който тровят мозъците на хората, би трябвало да се замислят, че наливат вода в мелницата на тези, които желаят да фалшифицират “, означи Иконому. 

Преди броени дни стотици хора се запътиха към гишетата с желание да преиздадат персоналните си карти в досегашния тип, вследствие на което се образуваха дълги опашки от чакащи за документи. Иконому уточни, че опашките нямат смисъл, защото след две години през август те няма да важат въз основа на европейския правилник.

Въпросът за промяната на персоналните карти провокира бурни публични полемики, като по този мотив на 3 и 10 септември във втория по величина град в Гърция Солун и в гръцката столица Атина се приготвят протестни манифестации против контрола посредством „ чипиране “, които ще бъдат под наслов „ Не на цифровото електронно иго ", написа уеб сайтът „ Май нюз “.

Към промяната на персоналните карти са отрицателно настроени и професионалните фотографи, които настояват, че страната им взима работата, защото новите фотоси за идентичност ще се издават в полицейските ръководства, съобщи телевизия „ Мега “.

През 2026 година изтича крайният период, избран от Съединени американски щати и Европейски Съюз, за минаването към новите гръцки персонални карти, след този период никой няма да може да пътува със остарялата персонална карта в Съединени американски щати, където престоят е безвизов за гърци, и в Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР