От 25 май в ЕС влизат в сила допълнителни правила

...
От 25 май в ЕС влизат в сила допълнителни правила
Коментари Харесай

ЕС няма действащи правила, по които да глоби Facebook заради скандала

От 25 май в Европейски Съюз влизат в действие спомагателни правила за отбрана на персоналните данни. Това заяви през днешния ден представител на Европейската комисия, запитан за мнение по случая с Cambridge Analytica.

Говорителят посочи, че тези нови правила няма да могат да бъдат приложени в този случай, тъй като влизат в деяние след събитията. По новите правила сдруженията ще може да бъдат глобявани от Европейска комисия с до четири % от международния им годишен оборот.

Европейска комисия е получила увещание от управляващите в Съединени американски щати, че ревизират случая, води се преписка. Злоупотребата, в случай че се удостовери, е неприемлива, разяснява представителят. Личните данни не може да се употребяват без единодушието на потребителите, добави той.

Cambridge Analytica беше упрекната за нелегално потребление на данните на 50 млн. консуматори на Фейсбук по време на предизборната акция на Доналд Тръмп през 2016 година

Британската телевизия Channel 4 сподели записани със скрита камера диалози с шефа на компанията Александър Никс, в които той споделя по какъв начин Cambridge Analytica може да дискредитира политици в полза на клиентите си.

Записите са правени при срещи с проверяващ публицист под прикрие от ноември 2017 до януари 2018 в лондонски хотел. Журналистът се показал за медиатор на богат клиент, който желае да бъде определен един от политическите претенденти в Шри Ланка.

На въпрос на репортера какъв брой надълбоко може да проникне компанията в търсенето на компромати, Ник отговоря: „ Е, ние вършим доста повече “.

В различен диалог споделя: „ Можем да предложим огромни суми пари на претендента, с цел да финансираме акцията му, в подмяна на земя да вземем за пример. Ще запишем всичко, ще скрием лицето на нашия човек и ще го публикуваме в интернет “. В различен случай Никс споделя: „ Много от нашите клиенти не желаят да се схваща, че работят с задгранична компания... Така че постоянно построяваме подправени самоличности и подправени интернет уеб сайтове, можем да бъдем студенти, туристи, има доста варианти, над които можем да работим. Имам огромен опит в тази област “.

Можем и „ да оправим няколко девойки в дома на претендента “, продължава той и отбелязва, че украинските девойки са доста красиви и „ това нормално сработва прелестно “. „ Аз просто давам образци какво може да се направи и към този момент е правено “, разяснява Никс.

След излъчването на следствието през вчерашния ден Cambridge Analytica съобщи, че репортерът е показал наличието на записаните диалози погрешно.

„ Участвайки в хода на диалога и с желанието да предпазим нашия клиент от срам, разиграхме няколко нелепи измислени сюжета. Cambridge Analytica не поддържа и не взе участие в умишлени провокации, предоставяне на подкупи и съблазняване на хора “, се споделя в изказване на компанията.

Скандалът стартира след разкритията на някогашния чиновник на Cambridge Analytica Кристофър Уайли, че компанията е събрала данни за милиони хора, в множеството случаи без тяхно единодушие.

Елизабет Денъм стартира следствие на Cambridge Analytica за потреблението на данните на милиони консуматори на Фейсбук, получени посредством онлайн проби, с каквито мрежата е цялостна.

Денъм изиска от Cambridge Analytica достъп до база-данните и сървърите й, само че компанията отхвърли. Затова комисарката съобщи, че ще изиска правосъдна заповед за претърсването.

Cambridge Analytica се оправдава, че при приемането и обработката на данни са спазвани всички правила. Миналият петък обаче Фейсбук заяви, че стопира достъпа на Cambridge Analytica до платформите и данните й до края на личното си следствие.

Със забавяне от съвсем седмица след експлоадирането на мегааферата за източването на персоналните данни на 50 млн. консуматори, създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг разгласява самопризнание, че мрежата е „ направила неточности “ и се извини.

Фейсбук има доста работа, с цел да усъвършенства услугата, написа Зукърбърг в персонално и дълго изказване. Той акцентира, че носи персонално отговорността за протичащото си и дава обещание, че ще обезпечи на потребителите по-добър надзор върху потреблението на персоналните им данни.

Фейсбук е окото на бурята дружно с английската консултантска компания Cambridge Analytica (CA), която беше упрекната, че е изтеглила без разрешение персоналните данни на 50 млн. консуматори на обществената мрежа и е основала програмен продукт за прогностика и манипулиране на електоралното държание за акцията на Доналд Тръмп през 2016 година

CA е употребила приложението Thisisyourdigitallife, създадено от третата фигура в абсурда – съветския академик Александър Коган, с цел да събере данните. Фирмата се е възползвала от пропуск в сигурността, за който обществената мрежа е знаела, твърди някогашен чиновник на Фейсбук.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР