От 25 години сме в Израел, мислехме, че сме видели

...
От 25 години сме в Израел, мислехме, че сме видели
Коментари Харесай

Българин, избягал от „Хамас”: Мислехме, че сме видели всичко, но такова нещо не сме си го и представяли

„ От 25 години сме в Израел, мислехме, че сме видели всичко, само че такова нещо не сме си го и представяли ”, описа пред Ивайло Панчев.

Той и фамилията му са съумели да избягат от терористите от „ Хамас ”, като сега са в Тел Авив при приятелско семейство.

Всичко стартира със сирени и ракетна офанзива. 

„ Влязохме в бомбеното скривалище в нашата къща. Бяхме 6 индивида. Дъщеря ми е офицер в армията и за наш шанс беше с нас. Започнахме да чуваме пукотевица. След към половин час може би, разбрахме, че тактиката им е била да отвлекат вниманието с доста изстреляни ракети, да се унищожи граничния кльон и по-късно да се влезе с пикапи и мотори. Ние сме на 4 км. Това значи, че с мотор или кола могат за 3-4 минути да стигнат до нас ”, описа Ивайло Панчев.

„ Ние живеем в кибуц, първа къща сме. Ако не беше намесата на нашата група за бързо реагиране, щяхме да сме първи ”, описа още той.

От техния кибуц има един погубен и двама ранени.

„ И един евентуално похитен. Намериха колата му на едно кръстовище, изоставена, цялата изпръскана с кръв. Нямаме данни дали е жив ”, сподели Панчев.

Той изясни, че групата за бързо реагиране е формирана от запасняци в армията, членове на кибуца, хора на към 50-60 години. Тяхната задача е да задържат първата линия, до момента в който армията дойде. Отрядът е непринуден, формиран от към 15-16 души. На помощ в този ден са се притекли и техни близки, бойци, прибрали се за събота и неделя вкъщи.

„ Доколкото разбрахме са удържали на престрелка против над 60 индивида. Близо 4-5 часа са удържали линията ”, описа Ивайло Панчев.

Той и фамилията му са били в затворени в укритието към 7-8 часа, до момента в който не им кажат, че армията е влезнала.

„ Проверяваха всяка къща една по една, да не са се укрили терористи. Вечерта в събота имаше прозорец за изтегляне, само че не го хванахме, тъй като приготвяхме вечеря за бойците, които са пристигнали. Имаше заплаха за нова офанзива и ни не разрешиха да излизаме. В неделя сутринта се организирахме, имаше конвой от бойци, които изтеглиха съвсем целия кибуц. Логистиката беше комплицирана, стигнахме до вратата на кибуца, само че ни върнаха към бомбено скривалище, тъй като мислеха, че има опасност от офанзива с дронове ”, описа Панчев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР