От 25 април Венеция въвежда широко обсъжданата входна такса за

...
От 25 април Венеция въвежда широко обсъжданата входна такса за
Коментари Харесай

Влизат в продажба новите билети за достъп до Венеция

От 25 април Венеция вкарва необятно обсъжданата входна такса за дневни гости. През 2024 година тя ще се ползва пилотно единствено в избрани дни от натоварения сезон, в интервала сред 25 април и 14 юли.

Дори и да нощувате в града на тези дати, ще би трябвало да се регистрирате, макар че няма да плащате такса, показва CNN. За задачата на 16 януари локалните управляващи пуснаха онлайн платформа за резервации.

Ето всичко, което би трябвало да знаят туристите, преди да се насочат към Венеция:

Кога ще влезе в действие входната такса?

Тя ще се дължи за 29 дни сред 25 април и 14 юли. Датите са както следва:

25-30 април

1-5 май

11-12 май

18-19 май

25-26 май

8-9 юни

15-16 юни

22-23 юни

29-30 юни

6-7 юли

13-14 юли

Таксата ще се заплаща за дневни визити от 8.30 до 16.00 часа. За 2024 година тя е в размер на 5 евро на човек дневно.

През актуалната година градът освободи от такса пътуващите до множеството острови в лагуната, в това число туристическите центрове Мурано и Бурано, както и до плажния Лидо.

Въпреки това множеството гости на Мурано и Бурано ще би трябвало да платят таксата, по този начин или другояче, защото идват с фериботи.

Хората, преминаващи през Piazzale Roma (крайната автобусна спирка), Tronchetto или Stazione Marittima (на които към момента дебаркират дребни круизни кораби), ще бъдат освободени от заплащане, стига да не пресичат Стария град.

Местните управляващи пуснаха онлайн платформа, която ви разрешава да предплатите дневното си посещаване. Трябва да изберете опцията „ заплащане на таксата “, след което да посочите вашата дата и броя на туристите, в това число деца под 14 години (за които визитата е безплатно).

След въвеждането на имената на пасажерите над 14 години ще имате 10 минути за заплащане. Когато сте подготвени, ще получите документ по имейла, в който са посочени буквите ви, кодът за резервация, денят и QR код. Можете да го разпечатате или да го покажете на телефона си при инспекция.

На „ билета “ са указани другите градски пропуски, които можете да купите, както и санкциите за непочтено държание. Имайте поради, че написаното е на италиански, макар че кандидатстването за достъп може да бъде и на британски.

В билета не попадат децата, макар че те би трябвало да бъдат посочени в онлайн платформата.

Всичко ви се вижса прекомерно комплицирано? При „ изключителни “ условия ще можете да платите таксата и при идването си на две входни точки: автобусната последна спирка Piazzale Roma и жп гарата Venezia Santa Lucia. Очаквайте обаче дълги опашки.

Ако желаете да откажете визитата си, можете да го извършите до 23.59 ч. в деня преди датата на резервация.

Ако имате нощувка в града с доказана резервация, не е належащо да плащате такса, защото дължите налог за престоя. Все отново ще би трябвало да се регистрирате в платформата, с цел да получите QR код, който да показвате при инспекция.

Има и други изключения, при които не се заплаща такса за достъп, включващи притежателите на парцели в града, студенти и работещи във Венеция. Те обаче също ще би трябвало да се записват в платформата, с цел да получат дълготраен QR код, годен за 2024 г.

Дневни QR кодове би трябвало да имат:

Хора, посещаващи града по работа или за краткосрочно обучение

Туристи, нощуващи в по-широката община Венеция, която включва Местре на континента

Хора, посещаващи поданици на Стария град – историческия център на Венеция

Деца под 14 г.

Посетители с увреждания и лицата, които се грижат за тях

Хора, посещаващи града за спортно събитие (например Венецианския маратон) или за лекуване.

Туристическите дестинации, въвели такса за посещение

Туристическите дестинации, въвели такса за посещение

Как ще се ревизират входните билети?

Ще има седем съществени точки за достъп и инспекции на билети, в това число на летището, жп и автогарите, пристанището и на местата по крайбрежието, на които дебаркират доста лодки.

Местните управляващи показват, че това няма да са единствените контролно-пропускателни пунктове, само че сега към момента не е конкретизирано местоположението на останалите.

Всеки, който не може да даде настоящ QR код, ще бъде санкциониран. Санкциите ще варират сред 50 и 300 евро, плюс спомагателни 10 евро за покриване на входната такса. На отговорните може да им бъде потърсена и наказателна отговорност.

Градът се задъхва под напора на туристите – към 30 милиона посещават Венеция всяка година, на фона на едвам 50 000 локални поданици. Голяма част от тях са еднодневни туристи, които оставят малко пари в локалната стопанска система, само че доста отпадък и безпорядък.

Идеята за таксуване няма за цел да откаже хората да посещават Венеция, а да отслаби напрежението през пиковия сезон и натоварените дни.

Градът беше подложен на напън и от страна на ЮНЕСКО, която заплаши да добави Венеция към листата със застрашено международно завещание през 2023 година Предложението беше отхвърлено, откакто локалните управляващи вкараха таксата.

Благоприятен второстепенен резултат може да бъде ограничението на спираловидно възходящия брой противозаконни парцели, отдавани чартърен краткосрочно.

Тъй като всеки, който нощува във Венеция, ще би трябвало да уточни къде е отседнал, наемодателите ще би трябвало да се записват и да заплащат налог върху прихода от наеми.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР