От 24 години кубинците са свикнали да работят умело с

...
От 24 години кубинците са свикнали да работят умело с
Коментари Харесай

За Куба работата само с една валута е сериозно изпитание

От 24 години кубинците са привикнали да работят ловко с две национални валути. Това е неповторима система в света, от която управляващите взеха решение да се откажат с риск да провокират разтърсване в така и така нежната стопанска система на острова.

Въведени през 1994 година, двете паралелни валути са норма в Куба - кубинско песо, употребявано единствено за вътрешни преводи, и конвертируемо песо, което е приравнявано към щатския $ и коства сред 24 и 25 елементарни песос. Първоначално конвертируемото песо е служело единствено за заплащане на вносни артикули и услуги.
Правителството разгласи през последните години желанието си да се откаже от двойната валута, само че тази промяна, която е колкото значима, толкоз и комплицирана, на няколко пъти бе отлагана.

В края на 2017 година президентът Раул Кастро съобщи, че страната би трябвало да извърши този план без повече бавене, давайки да се разбере, че промяната може да стане факт евентуално преди отдръпването му от поста, планувано за 19 април. Мнозина наблюдаващи са на мнение, че на идното съвещание на Централния комитет на Кубинската комунистическа партия (ККП) през март би могло да бъде оповестено началото ѝ.

" Все същото е "

Първоначално конвертируемото песо е било единствено за туристически бранш, само че последователно то стартира да се употребява всеобщо. Дали човек заплаща с едната или с другата валута " все същото е, една бутилка олио има една цена. Сега на всички е позволено да купуват в национална валута - нормално песо или песо конвертибле (конвертируемо) ", изяснява Марлен Лейва, песнионерка на 68 години. С конвертируемото песо страната позволява на фирмите си да внасят при преференциален валутен курс - един щатски долар-едно кубинско песо, а в това време на доктрина щатската валута е 25 пъти по-скъпа. Министерството на външната търговия компенсира дотацията, която е прекомерно транспарантна.

Това пазарно деформиране разрешава на държавните структури да подсигуряват облагите си и в това време да оферират на популацията допустими цени в страна, където междинната заплата е близо 30 $. Двойната валута разреши да бъдат преодолени несъответствията от рецесията от 90-те години на предишния век, последвала разпадането на руския блок, а по-късно и да се улесни навлизането на валутите. Само че кубинската стопанска система, която наскоро предоговори главницата по външния дълг, през днешния ден би трябвало да си върне доверието и да стане предсказуема.

" Двойната валута затруднява оценяването на стопанската система и конкурентоспособността ", изясни пред Агенция Франс Прес икономистът Омар Еверлени Перес, отбелязвайки комплицираните връзки с интернационалните пазари, които така и така са обременени поради американското ембарго, наложено от 1962 година.

" Постепенна промяна "

От 2014 година, на гребена вълната на промените за отваряне към пазарната стопанска система, оповестени от Раул Кастро, кубински и задгранични икономисти обмислят по какъв начин да се постави завършек на тази система, като се ограничи въздействието ѝ върху стопанска система, в която страната държи 85%. Главният създател на промяната Мариано Мурильо към този момент разгласи, че " кубинското песо ще стане формалната валута, а конвертируемото песо последователно ще бъде отстранено ", само че не даде повече детайлности.

Редица икономисти предлагат държавният бранш да бъде реформиран, преди да се вкара навсякъде единната валута. От две години в обращение са пуснати нови банкноти от по 200, 500 и 1000 песос, с цел да се улеснят преводите. Омар Еверлени Перес акцентира, че частният бранш, който, несъмнено, занапред се заражда, към този момент работи от години при валутен курс от 1 към 25: " Можем да чакаме, че това ще бъде приблизителният курс " след унифицирането.

Някои към този момент са заели позиции

На доктрина държавните предприятия тогава ще би трябвало да внасят при " естествен " валутен курс, само че мнозина икономисти са на мнение, че Хавана няма да има нужната валута, с цел да ги поддържа. И противоположното, при новата система няколкото кубински компании, които работят главно за експорт, биха получили повече песос и биха могли частично да компенсират въздействието на промяната върху стопанската система. " Секторите, които ще се облагодетелстват от нея, биха могли да са в позиция да заплащат по-добри заплати, само че пък фирмите, които ще се окажат ощетени от промяната, ще би трябвало да спрат активността си или да се слеят ", предвижда видният икономист Павел Видал.

А пък опасението от покачване на цените би могло да провокира свръхтърсене, което на един остров, внасящ 80% от стоките, които използва, мъчно би могло да бъде задоволено, разяснява Перес, очаквайки несъответствия в краткосрочна вероятност. Обезпокоителна вероятност, откакто " либретата ", историческата купонна брошура в Куба, към този момент не покрива месечните потребности на едно семейство.

Според Перес е належащо тази промяна да бъде подкрепена посредством по-голямо отваряне за задгранични вложения и разгръщане на частния бранш, с цел да се подтикват притоците на валута и да се увеличи покупателната дарба на кубинците. " Ако (някои задгранични компании) към този момент са заели позиции, повода е, че тях не ги е грижа за американското ембарго ", разяснява икономистът. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР