От 23 септември арт галерия Ларго ще представи отново съвместна

...
От 23 септември арт галерия Ларго ще представи отново съвместна
Коментари Харесай

Анна Тихонова-Йорданова и Юлиан Йорданов откриват изложба във Варна

От 23 септември арт изложба " Ларго " ще показа още веднъж взаимна изява на артистичната двойка Анна Тихонова-Йорданова и Юлиан Йорданов, научи Moreto.net.

Изложбата се назовава „ В пространството и времето “ и в нея те демонстрират най-новите си графични произведения, основани в последната година. Двамата художници са изключителни имена на международно равнище в региона на графиката и всяка тяхна нова изява е празник за ценителите.

Откриването е от 18.00 ч. през днешния ден, а изложбата ще може да бъде забелязана до 12 октомври.

Зрителите ще видят серия от 10 графики – по пет от всеки от двамата създатели, която е отдадена на тематиката за амазонките. Творбите са поръчани от известния гръцки колекционер на графика Кристос Янакос и интерпретират древногръцките легенди за амазонките, за техните царици и за подвизите им, споделя галеристът Нели Вълчева.

Особено забавно е, че петте офорта на Юлиан Йорданов са цветни. Петте графики на Анна Тихонова по тематиката пък са изпълнени в типичния за нея жанр – върху черна хартия със златно мастило. Така взаимното показване на двамата създатели има извънредно изтънчено и естетско влияние. Няколко от офортите на Юлиан и Анна от цикъла за амазонките бяха показани в изложбата-графика, която Арт Галерия Ларго показа в изложба Epreuve d’Artiste в Антверпен този месец. Но за първи път варненската аудитория ще има опцията да види цялата серия от произведения от този цикъл.

Освен с графика двамата художници се показват и с живописни произведения. Анна Тихонова- Йорданова има възходящ интерес към акварела в последните години и за актуалното си посещение на варненската аудитория тя е подготвила серия от акварели на морска тема. Юлиан Йорданов от своя страна през последните години интензивно работи в региона на живописта, тъй че и в актуалната експозиция ще забележим серия от негови картини, изпълнени с акрил.

Изложбата е озаглавена „ В пространството и времето “ неслучайно. В живописните произведения на Юлиан феновете ще се срещнат още веднъж с тема, която го занимава най-малко от 10 години насам. Още в първата му независима изява в „ Ларго “ през 2012-та година Йорданов сподели цикъла литографии „ Забравени сънища “, в който създава образно своите хрумвания за пространството и неговите метаморфози, за пътуването и развиването на концепциите във времето, за тяхната промяна от концепция в обект и от обект в придвижване. Юлиан е запазил във времето изключителната динамичност при създаването на тази обичана негова тематика – за връзката сред пространството и времето, за тяхното взаимно изключване или смяната на обектите според от точката на разбиране. За актуалната галерия в серия от няколко живописни произведения ловчалията е нарисувал кораби, плуващи в пространството.

В корабите ще открием хармония, в която като че ли има детайли както от времето на викингите, по този начин и детайли от бъдещето. Чрез тях художникът развива своите хрумвания за силата на измененията, за смисъла на трансформациите, за концепцията, че те се случват в пространството. Защото де факто времето не съществува, то е единствено един виртуален измерител. Затова за Юлиан първо и главно е пространството.

В акварелите на Анна също има кораби. Интересна и нова хармония ще видят феновете на беларуската художничка у нас. При нея корабите са като риби и рибите са като кораби. Другото забавно в картините на Анна е, че както при графиките, Анна употребява и в акварелите си смесена техника, която придава вещественост и компактност на творбите.

Очакваме ви на откриването с присъединяване на създателите на 23 септември 2022 от 18:00 часа в Зала 1 на Арт Галерия Ларго във Варна, ул. „ Хан Крум “ № 8. Изложбата продължава до 12 октомври. Събитието е част от изложбената стратегия на изложба Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по стратегии „ Едногодишен грант “. Повече фотоси от изложбата вижте на www.largogallery.com.

За художниците:

Анна Тихонова - Йорданова е родена на 11.07.1977 в Минск, Беларус. През 2002 година се дипломира в Беларуската Държавната академия за изкуства в Минск, Специалност Графика. Тя е създател на научно-изследователски изявления за беларуския и европейски екслибрис. Анна взе участие в над 50 групови изложения, биеналета и състезания. Избрани награди: Гран При на 4-то триенале Екслибрис Братислава, Словакия (2004); 1-ва премия на град Синт Никлас за бездънен щемпел на 15-то Международно биенале на екслибриса Синт Никлас, Белгия (2005 г.); Специална премия на журито на шестия Международен екслибрис конкурс " Biblioteca di Bodio Lomnago ", Италия (2012 г.). От 2011 година тя е началник на научния и изложбения отдел в Музея на модерното изкуство в Минск, Беларус и куратор на неговата екслибрис- сбирка. Анна Тихонова е член на Журито на първото, второто и третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Живее и работи в София, България.

Юлиан Йорданов  е роден на 16 декември 1965 година в Ловеч. През 1995 година се дипломира в НХА „ Николай Павлович ”, компетентност „ Графика ” при проф. Петър Чуклев. Има над 35 независими изложения в влиятелни галерии в България и в Ерфурт - Германия, Анкара и Измир - Турция, Антверпен и Хаме - Белгия, Минск - Беларус и Тианджин - Китай. Йорданов има над 55 участия в най-престижните международни конгреси за графика и екслибрис, където печели повече от 20 разнообразни награди. Избрани награди: Първа премия на Първи интернационален екслибрис конкурс, Анкара (2003), Първа премия на 32-та FISAE Международна екслибрис галерия в Пекин, Китай (2008), Специалната премия на Музея за графично изкуство на 33-та FISAE Международна екслибрис галерия в Истанбул (2010), Почетен Диплом и Медал на 24-то Международно екслибрис биенале в Малборк, Полша (2013), Почетен Диплом от 7-мото Международно екслибрис биенале CONTRATALLA в Тарагона, Испания (2015 ), Втора Награда от 36-та FISAE Междунаросна екслибрис галерия във Вологда, Русия (2016), Национална Награда от Национална галерия графика Георги Герасимов, ГХГ Пазарджик, България (2017) и други Юлиан Йорданов е Артистичен Директор на първото (2014), второто (2016) и третото (2018) издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, проведен от Арт Галерия Ларго. Той е притежател на наградата „ Художник на десетилетието 2008-2018 “ на Арт Галерия Ларго. Живее и работи в София, България.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР