От 23 до 31 август 2018г. в Кобукан дожо, Сливен

...
От 23 до 31 август 2018г. в Кобукан дожо, Сливен
Коментари Харесай

Шихан Садашиге Като ръководи инструкторски карате семинар и изпит за майсторски технически степени

От 23 до 31 август 2018г. в Кобукан дожо, Сливен и в НСБ - Спартак, Созопол се организира интернационален квалификационен инструкторски семинар и изпит за майсторски механически степени /Дан/ под управлението на Шихан Садашиге Като /9 Дан/ - международен основен инструктор на International Japan Karate Do Association (IJKA).

Семинарът се провежда от IJKA - България с началник Шихан Лъчезар Ненов /6 Дан/, който е основен треньор и вицепрезидент на Българската Федерация Шотокан Карате-До (БФШК). В събитието, което се осъществя със специфичната поддръжка на БФШК, взеха присъединяване основните национални и клубни инструктори на Япония, Индия, Унгария, Германия, Ирландия, Англия, Шотландия, Дания, Швеция, Македония, Албания, Русия, Латвия и България.

По време на семинара Сенсей Като разгласи измененията в структурата на организацията и новата изпитна стратегия за механически степени, а специфичен посетител на мероприятието беше президента на IJKA господин Авния Хафузи. Участниците бяха очаровани от съвършената техника, експедитивност, мощност и надзор, демонстрирани от международния вице началник инструктор - Уцуми Такато и неговият помощник - Ябуки Оята, международен първенец за 2017г.

Освен тежките механически тренировки Като Сенсей организира и няколко забавни теоретични лекции. Този семинар беше финален за двегодишното образование за първата инструкторска степен и сполучливо издържалите изпита участници получиха документ за народен инструктор клас " Д ". Програмата в България се управлява от Сенсей Лъчезар Ненов и се състои от пет семинара годишно плюс двата семинара, които Като Сенсей персонално води в България всяка година. Сенсей Ненов е удовлетворен, че всички български участници са се показали добре и са получили документи. Предстоят още 2 цикъла на образование от по две години. Лъчезар Ненов е първият българин приключил сполучливо пет годишния курс за интернационалните инструктори Kenshusei, като сега е и капитан на същия курс, както и член на IJKA шихан-кай. Освен в България Сенсей Лъчезар Ненов постоянно преподава в Германия, Дания, Унгария, Латвия, Швейцария, а идващите му семинари ще са в интервала 25-30 септември в Ирландия и 9-12 октомври в Молдова.

Семинарът в Созопол приключи с изпит за майсторски степени, на който Антон Въндев и Ресми Бобев опазиха 5-ти Дан, Боян Петров, 4-ти Дан, Реми Бобев, 3-ти дан, Айлин Бобева, 2-ри Дан и Ива Георгиева, 1-ви дан. За първи път Шихан Садашиге Като посещава България през 1996г. по покана на Сенсей Лъчезар Ненов /6 Дан/. Оттогава японецът води постоянно семинари на родните инстуктори и каратеки два пъти годишно. Като Шихан е прочут с технологията си за приложение на главните техники, при която и двете ръце работят по присъщ метод. Благодарение на тази технология една и съща техника може да се употребява по многочислени способи и да се приложи по едно и също време, и като отбрана от разнообразни офанзиви на разнообразни равнища, и като офанзива.

Въпреки прекарания инсулт, който блокира напълно ръката му, Сенсей Като е тук в България и не стопира да тренира и образова. Според неговите думи дейния подготвителен развой след инсулта е основал нови нервни пътища, с помощта на което парализата е към този момент частична. Този прецеднет в медицината превърща Шихан Като в неповторим случай и потвърждава неговия несломим дух като занаятчия на бойното изкуство.

 Три медала за България от Световната младежка лига по карате
Три медала за България от Световната младежка лига по карате

" Преодоляхме следващото затруднение със жанр, класа и доста труд! "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР