От 23 до 30 септември ще се състои европейската седмица

...
От 23 до 30 септември ще се състои европейската седмица
Коментари Харесай

Какви събития предлага европейската седмицата на спорта

От 23 до 30 септември ще се състои европейската седмица на спорта в България. Инициативата, която се организира за трета поредна година, ще включва разнообразни спортни игри и мероприятия в девет града - София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Враца.

Европейската седмица на спорта е план на Европейската комисия, който и е съфинансиран по стратегия " Еразъм + " на Европейския съюз. Целта е увеличение на физическата интензивност на жителите и поощряване на заниманията със спорт.

" Спортът и физическата интензивност способстват доста за качеството на живот на европейските жители. Въпреки това сега равнището на физическата интензивност в цяла Европа е в застой. Липсата на физическа интензивност има негативни последствия освен за здравето на хората и за обществото, само че и води до по-високи стопански разноски. Освен това спортът има капацитет да ускори посланието за приемливост и гражданското схващане в цяла Европа ", обявиха уредниците.



Тази година формалното разкриване на европейската седмица на спорта ще бъде в Тарту, Естония. В България началото ще бъде сложено в София със спортно ревю " Избери спорт #бъди деен ". Събитието, което стартира в 10.30 ч. и ще продължи до неделя, ще се състои в Борисовата градина на гърба на слончето откъм езерото " Ариана ".

По време на ревюто спортните федерации ще показват опциите за упражняване на техните спортове на територията на столицата и ще създадат демонстрации. " Заповядайте в Борисовата градина, с цел да си изберете спорт и да се включите в игрите, проведени от обособените федерации ", приканиха от Министерството на младежта и спорта.

 Какви събития предлага европейската седмицата на спорта
© София - Eвропейска столица на спорта

Баскетболни кошове, волейболни мрежи и мрежи за бадминтон ще бъдат разполагаем на всеки искащ да поиграе. Ще има специфична стратегия за лека атлетика, както и демонстрации на бойни изкуства - таекуондо, карате, кик бокс и муай тай.

Желаещите ще могат да вземат начални уроци на кану-каяк в езерото " Ариана ". Презентации и демонстрации ще създадат още федерациите по фехтовка, съвременен петобой, джудо, битка, бокс, плуване, биатлон, тенис, хандбал, художествена гимнастика, спортна гимнастика, акробатика, пукотевица с лък, голф и ски.

Другите събития в София

В рамките на европейската седмица на спорта ще се проведат четири събития, проведени от Асоциацията за развиване на българския спорт. Първите две ще се състоят на 23 септември - волейболно предизвикателство и поход на Витоша.

Волейболното предизвикателство стартира в 12.00 ч. в базата на Националната спортна академия " Васил Левски ". Походът към Витоша започва в 10.00 ч., като маршрутът е от кв. " Княжево " до хижа " Момина канара ". Сборният пункт е последната спирка на травмай №5.

На 29 и 30 септември ще се организира интернационална конференция European Everyday of Sport. Като част от същия план на 30 септември от 15.00 до 18.00 ч. в НСА ще се организира състезателен празник за деца от 5 до 12 години. Желаещите да се включат в събитието би трябвало да заявят присъединяване до 25 септември.

 Какви събития предлага европейската седмицата на спорта
© София - Eвропейска столица на спорта

Този уикенда ще се организира и третото издание на " Екстрийм фест ". Фестивалът, който е част от самодейностите на " София 2018 - Европейска столица на спорта ", ще предложи над 20 дисциплини с рискови интензивности, практикувани в градска среда.

Арена на събитието още веднъж ще е Княжеската градина. Фестът стартира в събота от 10.00 ч. и ще приключи в неделя вечерта с мотошоу с част от най-атрактивните мотостънт и дрифт водачи.

В останалите градове

В Пловдив седмицата на спорта стартира в събота в 9.00 ч. с народен крос " Независимост " и детско съревнование с колела на гребната база. На 24, 25 и 26 септември на игрищата на Младежки център ще се проведат шампионати по стрийтбол, футбол, баскетбол и волейбол.

На 27 септември ще има състезателен празник за деца и младежи в риск от КСУ и ДДЛРГ. За 28 септември са планувани фитнес демонстрации навън за възпитаници. От 25 до 29 септември сред 17.00 и 20.00 ч. ще има открити тренировки по разнообразни типове спорт в общинските спортни зали в Пловдив.

Програмата на събитията по време на европейската седмица на спорта по градове

по градове Във Варна от 23 до 29 септември ще има свободен достъп до общинските спортни бази (по график). Останалите събития включват лекоатлетически кросове за фенове, открити тренировки по тенис на маса, лекоатлетически пробег " Варна ", горско тичане и планинско колоездене като част от " Зелен маратон ", открити тренировки и надпревари по насочване и други.

В Русе са планувани 15 събития в границите на седмицата. Сред тях са шампионати по бадминтон, волейбол, тенис на маса, джудо, битка, шампионат по лека атлетика за момчета и девойки младша възраст, ученическо съревнование по баскетбол, гимнастическо шоу, демонстрации на бойни спортове и други На 30 септември ще се състоят работническата спартакиада и интернационалният шампионат по самбо и джудо " Дунавска купа.

 Какви събития предлага европейската седмицата на спорта

В Благоевград и Враца са оповестени спортни панорами надлежно на 23 и 25 септември. Във Велико Търново ще има състезателен панаир с демонстрации на 24 септември. В Стара Загора на 26 септември ще има спортно събитие с щафетни игри.

В Бургас европейската седмица на спорта ще бъде маркирана на 28 септември с проява на взаимната активност на детски полицейски ръководства от бургаските учебни заведения и Министерство на вътрешните работи Бургас, дамски футболен хепънинг идемонстрации по степ-аеробика и канго-джъмп.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР