От 22 юни до 1 октомври е срокът за кандидатстване

...
От 22 юни до 1 октомври е срокът за кандидатстване
Коментари Харесай

От 22 юни се приемат документи за участие в проекта за алтернативно отопление в жилища в Стара Загора

От 22 юни до 1 октомври е срокът за кандидатстване в главната фаза на план за преход към различни форми за отопление на семействата в Стара Загора. Интегрираният план „ Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух “ по Програма LIFE на Европейския съюз има за цел да способства за намаляването на количеството на фините прахови частици. 

Днес се организира кръгла маса по време на която началникът на дирекция „ Транспорт, непорочност и екология “ Росица Копривчина показа детайлности за плана и резултатите от завършилата пилотна фаза, по време на която 63 семейства в Стара Загора получиха безплатно нови по-екологични отоплителни уреди на горивна база пелети или природен газ.  
 Отварят за прилагане Обществената баня на Старозагорските бани Отварят за прилагане Обществената баня на Старозагорските бани
Обществената баня на село Старозагорските бани ще проработи още веднъж на 16 юни (сряда). Съоръжението ще приема гости в дните от сряда...

В планът планува да се подменят отоплителните уреди на 967 старозагорски семейства. Всеки от утвърдените претенденти за присъединяване ще получи безплатно доставка и монтаж на новото отоплително съоръжение. Безплатен ще бъде и превозът на демонтираното съществуващо съоръжение, работещо на дърва/въглища и предаването му за преработване. Програмата включва още петгодишна гаранция и гаранционен сервиз на доставените и инсталирани нови уреди, при изискване на съблюдаване от страна на утвърждения претендент на условията за вярна употреба, поддръжка и годишна профилактика. Заложен е и годишен механически профилактичен обзор на доставеното ново отоплително съоръжение – еднократно в интервала след първия отоплителен сезон и преди втория. Одобрените претенденти ще получат още и указания за употреба и поддръжка, както и образование при доставката. Общата стойност на плана за Община Стара Загора е 1 484 758 евро.  

„ Очакваното понижение на излъчванията на ФПЧ10 (фини прахови частици) в Стара Загора след замяна на уредите е в размер на 14 тона/годишно “, изясни още Копривчина. Тя е безапелационна, че се следи устойчива наклонност към понижаване на боря на превишенията на средноденонощните концентрации и средногодишните стойности на ФПЧ10.  

По време на срещата стана ясно още, че по плана са инсталирани две нови автоматизирани измервателни станции за надзор на чистотата на атмосферния въздух, които наблюдават непрестанно равнището на фините прахови частици и чистотата на атмосферния въздух в Стара Загора. Станциите са инсталирани и пуснати в употреба през месец декември 2020 г. 

Местоположението им е несъмнено за правилно отчитане на въздействието на другите източници на излъчвания на фини прахови частици, включително и тези от битовото отопление с дърва и въглища. Станция „ Железник “ е ситуирана в кв. „ Малък Железник “, междублоково пространство на ул. „ Иван Пашинов “ № 16, а станция „ Славянска “ се намира на площадка в региона на бул. „ Славянски “ № 2. 
 Център за професионално образование построяват в Стара Загора Център за професионално образование построяват в Стара Загора
Кръгла маса за основаването на център за професионално образование в Стара Загора в съдействие с Министерството на образованието и наук...

Всички критерии и документи, както и уточнения към тях, ще бъдат оповестени преди началния период за кандидатстване на електронната страница на плана http://www.lifeipcleanair.eu/ и на уеб страницата на Община Стара Загора. 

В кръглата маса взеха присъединяване екипът, работещ по плана, представители на Тракийски университет, РЗИ, жители и медии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР