От 22-ри април 2021 г. Арт Галерия Ларго ще представи

...
От 22-ри април 2021 г. Арт Галерия Ларго ще представи
Коментари Харесай

Арт Галерия Ларго представя изложбата Бягство от Рая

 От 22-ри април 2021 година Арт Галерия Ларго ще показа изложба-живопис на смолянския художник Здравко Палазов " Бягство от Рая ", заяви за Нели Вълчева. След независимата му галерия " Притчи " през 2015-та и взаимната " Приятели " дружно с бургаския ваятел Радостин Дамасков през 2016-та година, това е третата изява на смолянския художник в изложба " Ларго ".  

В експозицията ще открием по този начин присъщите за Палазов сюжети, свързани с християнството, само че и с езичеството, с митологията, само че и със съвремието. Мъдър и постоянно размишляващ посредством своите картини, Здравко ни споделя истории или притчи, само че в това време една от главните му цели като създател е да ни накара и нас, феновете на неговите произведения, да се замислим, да се потопим в мистичния му свят и да потърсим в него своята история и своята истина. Защото както е нарисувал смолянският художник в картината си от актуалната галерия " Прогноза "   – " Veritas Non Est ", т.е. " Истина няма / Истина не съществува ".  До това умозаключение стигат редица философи, като се почне от Лао Дзъ и се стигне до Ницше.  В " Прогноза " Здравко предлага своето виждане по въпроса, че този свят, в който живеем, не е действителен, той не съществува, той е човешка визия за нещата. Единият от героите в картината има превръзка на очите, с което създателят ни загатва, че светът е забележим и зрим посредством светлината, когато е мрачно, когато няма светлина, той изчезва. А същинският подтекст на творбата е, че ние убиваме истината посредством незнанието. Тъмнината, превръзката на очите, са знак на духовната и интелектуална слепота, които са причина за несъществуването на истината.

И в останалите произведения от изложбата ще открием още " Притчи ", като в едноименната картина, в която двама мъдреци са седнали в основата на едно ябълково дърво. Единият е вперил взор в материалното, символизирано от ябълките в краката му, а другият – към духовното, символизирано от отрупаната с ябълки половина на дървото над главата му.

В картината, на която е кръстена изложбата – " Бягство от Рая ", художникът развива своята забавна теза за бягството. Рая го има под едно или друго име на процедура във всички религии. В някои от тях съществува концепцията, че Раят е забележим, че той е тук, на земята. В този смисъл всеки би трябвало самичък да си го откри или сътвори. Картината има непредвидена и нелесна за разбиране и пояснение символика. С двамата герои в нея, понесли едно необичайно за нашите очи творение, което съгласно художника е едно резюме на божието творение, с вперените напред, отвън живописното пространство погледи, те напущат своя " Рай ". За картината създателят споделя: " Ние непрекъснато бягаме от този парадайс, който Бог ни е основал. И когато искаш да избягаш от Рая, това е закононарушение, ти ставаш неверен, тъй като бягаш от това, което самичък Бог е основал за своите чада. "

Особено открояваща се в изложбата е картината " Ловец ". Нейният воин е като един оживял върху платното Сантяго от емблематичната повест на Хемингуей " Старецът и морето ".  Смолянският художник с огромно майсторство и поетична символика посредством своята интерпретация на безконечната история за битката и за оцеляването ни припомня, че човек посредством силата на волята и издръжливостта на духа си може да стигне до най-голямата мъдрост в живота.

За край ще отбележим, че за първи път във Варна създателят е донесъл и дребна серия магнетични родопски пейзажи, в които ще открием спрялото време в застиналите родопски къщи, в неуловимата хубост на зелената палитра на планината, в изобразеното по несравним метод бездънно небе, придаващо на творбите безконечна и неувяхваща стойност.

Изложбата ще бъде открита без присъединяване на създателя с вернисаж от 17:00 до 19:00 часа на 22-ри април при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Експозицията ще бъде подредена и налична за разглеждане в галерията във Варна, ул. Хан Крум №8 от 22 април до 11 май 2021,
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР