От 22 май е спрян вносът на руска електроенергия за

...
От 22 май е спрян вносът на руска електроенергия за
Коментари Харесай

САНКЦИИ: Вилнюс обяви прекратяване на вноса на руска електроенергия в балтийските страни

От 22 май е спрян вносът на съветска електрическа енергия за Литва и други балтийски страни, заяви литовското министерство на енергетиката.

Европейската борса за електрическа енергия Nord Pool спря търговията с съветска електрическа енергия от единствения си вносител в балтийските страни, групата компании Inter RAO, съгласно известие, изпратено до медиите. Нуждите на Литва от електрическа енергия се задоволяват посредством локално произвеждане и импорт посредством съществуващи връзки към Швеция, Полша и Латвия.

Решението на Nord Pool беше оповестено на 20 май.

Ръководителят на Министерството на енергетиката Дайниус Крейвис посредством пресслужбата назова това решение „ значим крайъгълен камък по пътя на Литва към енергийната самостоятелност “, както и израз на взаимност с Украйна.

Според министъра Литва ще реализира цялостна енергийна самостоятелност единствено в случай че сполучливо синхронизира електрическите мрежи със Западна Европа и задоволява потребностите си от електрическа енергия посредством локално произвеждане на „ зелена “ сила и стане страна експортьор на електрическа енергия.

Главният изпълнителен шеф на литовския оператор на преносна система Litgrid Рокас Масюлис, означи, че пазарите на трети страни не са свързани с европейския пазар на електрическа енергия и че техните предложения не дефинират цените в литовската комерсиална зона, тъй че прекъсването на търговията с Русия няма да има доста въздействие върху цените на електрическата енергия в Литва.

Според Litgrid вносът на съветска електрическа енергия в Литва е бил целеустремено понижен през последните години. Миналата година вносът на електрическа енергия от Русия съставлява 17% от общия импорт на електрическа енергия в Литва и 16% от общото ползване на електрическа енергия в страната.

Припомняме, че на 13 май Финландия разгласи решението си да спре вноса на електрическа енергия от Русия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР