От 21 октомври в България влезе в сила т. нар.

...
От 21 октомври в България влезе в сила т. нар.
Коментари Харесай

Зелен сертификат - всичко, което трябва да знаете като обхват и приложение

От 21 октомври в България влезе в действие така наречен

Четири разновидността на зеления документ

Зеленият документ обгръща четири благоприятни условия - да си имунизиран, да имаш негативен антигенен тест, изработен в сертифицирана лаборатория, който е годен 48 часа, да имаш негативен PCR тест, изработен в сертифицирана лаборатория, годен 72 часа и преболедувал - важи за 6 месеца обратно от датата, за която Ви би трябвало, като би трябвало да сте вписан в Националния указател за битка с COVID-19, а това става при позитивен PCR или антигенен тест в сертифицирана лаборатория. Вижте съответно обособените условия в

Вероятно още през днешния ден (21.10.21) ще бъде допълнена заповедта на министъра и за преболедуване ще е годен за период от 12 месеца, само че единствено в границите на страната. За поставилите първа доза от имунизацията, ще има документ, който да има същата функционалност на зелен документ, до момента в който се сложи втората доза.

Къде ще се изисква и къде не

Зеленият документ е пропуск при на заведения, за хотели, културни и спортни събития, екскурзии, конгресни прояви, тиймбилдинги, фитнеси, басейни, спортни зали и други

Без документ ще се употребява градският превоз, ще се влиза в хранителни магазини, банки, застрахователни компании, аптеки, държавни институции, в дребните магазини. Не е нужен документ за деца под 12-годишна възраст. Не е нужен документ за подготовка на спортистите, които са от лицензирани спортни клубове.

До понеделник при инспекция от РЗИ в обектите, където ще се влиза единствено със зелен документ, при определяне на нарушавания, ще се издава единствено .

Кой ще заплаща тестванията?

Ще бъдат предоставени безвъзмездни антигенни проби на засегнатите обекти от заповедта на здравния министър. Компетентно лице ще прави тестванията.

" Закупуваме огромно количество проби. Безплатните ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с контракт, в който ще се обвържат с съответна цена за взимане на проба ", сподели министър Кацаров на през днешния ден 21 октомври. Той показа цифрата 1 000 000 антигенни теста, само че с предизвестие, че пробовземането ще се заплаща - към 10-15 лв.. Тепърва ще има социална поръчка за тези проби.

По-рано през днешния ден от КНСБ показаха, че в случай че шеф изиска чиновник да самичък теста, то това би било нарушаване. 

Защо тестванията за антитела не се признават
 Здравният министър с спомагателна информация за ограниченията и документа за преболедуване Здравният министър с спомагателна информация за ограниченията и документа за преболедуване
Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров дава конференция за настоящата обстановка с COVID-19 и въведените в страната срещу...

На 19 октомври служебният здравен министър уточни, че е обсъждано да се смятат и кръвните проби за  като част от " зеления документ ", само че това не може да се смята като доказателство за имунна отбрана. Същото важи и за проби за клетъчен имунитет.

В изявление за Нова заместник-здравният министър доктор Димитър Петров съобщи, че няма по какъв начин да се признават тестванията за , в случай че няма смяна на европейско равнище. Ако променим условията, зеленият документ няма да е европейски и ще излезе, че променяме без да пита разпоредбите (за ЕС), продължи той, само че сподели и, че чисто медицински има доста разногласия. Не може ли за лекарите да се направи изключение при съществуване на антитела? Не може, без да пита здравният министър не може да го направи, безапелационен е доктор Димитров. Какво е мнението на учените по света вижте в

Ще има ли гратисен интервал за избрани специалности?


На 20 октомври заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров за гратисен период за въвеждане на зелен документ, да вземем за пример за учителите. Образователният министър изиска период от 1 месец – поради 90 000 учители. А за останалата държавна администрация, за където също се мисли зеленият документ да е наложителен (за работещи с доста хора), също броим 100 000 лица и също се мисли за гратисен период при въвеждане - до 4 седмици. Всичко това към този момент е на равнище разискване.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР