От 21 до 23 юли Монтана ще бъде домакин на

...
От 21 до 23 юли Монтана ще бъде домакин на
Коментари Харесай

Духови оркестри от Гърция и Словения идват на празник в Монтана

От 21 до 23 юли Монтана ще бъде хазаин на 17. Международни празници на духовите оркестри „ Дико Илиев “. Събитието се провежда от общината и се организира под патронажа на Министерството на културата. В него ще вземат участие духови оркестри и мажоретни сформира от България, Гърция и Словения.
По традиция празниците ще стартират с гала пред паметната плоча на Дико Илиев, която се намира на жилищния блок на бул. „ Александър Стамболийски “ №23, където е бил домът на композитора. Всички оркестри, участващи в програмата на първата фестивална вечер, ще стигнат с дефилир до барелефа му, с цел да поднесат венци и цветя в символ на поклонение пред корифея на българското хоро.
Празничното шествие ще премине по централните улици на Монтана, с цел да доближи до фестивалната сцена пред Паметника на септемврийци. Откриването на 17. Международни празници на духовите оркестри „ Дико Илиев “ ще стартира в 19.30 ч. със взаимно осъществяване от всички оркестри на две от емблематичните творби на патрона на фестивала - марша „ Сливенци при Драва “ и „ Дунавско хоро “. След химните на страните, чиито оркестри вземат участие във форума, ще бъдат връчени премиите на спечелилите в двете съпътстващи събития на Дико-Илиевите празници – Шестият конкурс за основаване на нови произведения за духов оркестър и Международният конкурс за изобразително изкуство „ Тъпан бие, хоро се вие “.
Концертната стратегия на Дико-Илиевите празници ще стартира с осъществяванията на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, с диригент капитан Йордан Илиев. На финала на първата фестивална вечер ще се изявят домакините от Духов оркестър „ Дико Илиев “ към НЧ „ Разум 1883 “ с диригент Пламен Крумов и Мажоретният състав към Общински юношески дом – Монтана, с хореограф Луиза Стефанова.
Програмата на 22 юли /петък/ ще стартира в 19.30 часа с дефилир. Наред с добре познатите в Монтана обединения - Представителен общински юношески духов оркестър с мажоретки от Троян, VIVO Montana и Мажоретен състав към Общински юношески дом, на сцената на Дико-Илиевите празници ще дебютира Пожарникарският духов оркестър с мажоретки от Лоче, Словения. Той има зад тила си 102-годишна история и в никакъв случай не е прекъсвал своята активност. Музикантите ще свирят под диригентската палка на Миран Петелинч. Мажоретките с началник Гордана Радонович ще създадат осъществяванията на групировката още по-атрактивни.
Празниците на духовите оркестри, отдадени на Дико Илиев, ще завършат на 23 юли /събота/ с присъединяване на Градски духов оркестър – Видин, с диригент Диляна Цанкова, Духов оркестър "Костадин Манов " при НЧ "Просвета 1870 " – Свиленград с диригент Васил Василев. На тях ще партнират мажоретките от Монтана. Гостуващите оркестри от Гърция и Словения ще показват друга стратегия за закриването на фестивала.
Своеобразна интродукция към Дико-Илиевите празници ще бъде откриването на изложбата от Международния конкурс за изобразително изкуство „ Тъпан бие, хоро се вие “. То е планувано за 21 юли от 11 часа в експозиционна зала „ Кутловица “ на бул. „ Трети март “ №64.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР