От 21 август (понеделник) до 2 октомври 2023 г. земеделските

...
От 21 август (понеделник) до 2 октомври 2023 г. земеделските
Коментари Харесай

От утре земеделските стопани могат да кандидатстват за средства за напояване

От 21 август (понеделник) до 2 октомври 2023 година земеделските стопани могат да аплайват за подкрепяне по схемата „ Помощ в поддръжка на разноски за вода за напояване при развъждане на аграрни култури “ за 2023 година, одобрена според Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна.

Заявленията за подкрепяне по пример, генерирани от Интегрираната система за администриране и надзор (ИСАК), ще се одобряват в регионалните дирекции (ОД) на Държавна фирма ”Земеделие ” (ДФЗ), отдел „ Прилагане на схеми и ограничения за подкрепяне ” (ПСМП). Документи се подават по непрекъснат адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице.

Управителният съвет на ДФЗ утвърди по схемата бюджет от 16 млн. лева Държавната помощ ще компенсира до 80% от разноските, които стопаните са създали за напояване. За да получи подпомагането, земеделският собственик следва да има подписан контракт за напояване с снабдител на вода. Доставчикът на услугата „ Доставяне на вода за напояване “ има обвързване до 30 октомври 2023 година да даде информация на Държавна фирма „ Земеделие “ самостоятелно за всеки аграрни собственик, сключил контракт с него и заплатил фактурата/фактурите за услугата „ Доставяне на вода за напояване “, с посочен размер на осъщественото заплащане

До 30 ноември 2023 година ДФЗ ще изплати средствата по целевата помощ на допустимите претенденти. Субсидиите ще бъдат преведени след осъществяване на всички административни инспекции, в това число и на самостоятелни данни за заплащанията за напояване от всеки аграрни собственик, предоставени от доставчика на услугата „ Доставяне на вода за напояване “.

Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро (488 957,50 лева.) на дружество, чиято активност е в първичното произвеждане на селскостопански артикули. За задачата помощта се натрупва в границите на оптималния интензитет с други краткотрайни ограничения за държавна помощ: „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “, прилагана през 2022 година и „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “, прилагана през 2023 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР