От 21 август до 2 октомври 2023 г. земеделските стопани

...
От 21 август до 2 октомври 2023 г. земеделските стопани
Коментари Харесай

От 21 август земеделските стопани могат да кандидатстват по помощта за напояване

От 21 август до 2 октомври 2023 година земеделските стопани могат да аплайват по схемата на държавна помощ „ Помощ в поддръжка на разноски за вода за напояване при развъждане на аграрни култури " за 2023 година, одобрена според Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна.

Заявленията за подкрепяне по пример, генерирани от Интегрираната система за администриране и надзор (ИСАК), ще се одобряват в Областната дирекция (ОД) на Държавна фирма " Земеделие ", отдел „ Прилагане на схеми и ограничения за подкрепяне " (ПСМП) по непрекъснат адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице.

Утвърденият от Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие " (УС на ДФЗ) бюджет по схемата е в размер на 16 млн. лева С държавната помощ ще се компенсират до 80% от направените разноски за напояване, на база предоставена информация от доставчика на услугата за осъществените заплащания по подписаните през 2023 година контракти.

Целта на помощта е поддръжка за аграрни стопани, отглеждащи аграрни култури, които по технология на произвеждане изискват напояване.

Финансовата поддръжка се дава на аграрни стопани - производители на растениевъдна земеделска продукция, които са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските производители и/или регистрирани по реда на Наредба № 22 от 21.12.2016 година за реда за водене на указател на тютюнопроизводителите и указател на лицата, които имат позволение за изкупуване на недопечен тютюн (при подкрепяне разноски за вода за напояване при развъждане на тютюн). Земеделските стопани също по този начин следва да имат контракт за 2023 година с снабдител на услугата „ Доставяне на вода за напояване ", подписан до 30 септември 2023 година в това число.

В период до 30 октомври 2023 година доставчикът на услугата „ Доставяне на вода за напояване " дава информация на Държавна фирма „ Земеделие " самостоятелно за всеки аграрни собственик, сключил контракт с него и заплатил фактурата/фактурите за услугата снабдяване на вода за напояване, с посочен размер на осъщественото заплащане.

До 30 ноември 2023 година Държавна фирма „ Земеделие " ще изплати финансовата поддръжка на допустимите претенденти след осъществяване на всички административни инспекции, в това число и самостоятелни данни за заплащанията за напояване от всеки аграрни собственик, предоставени от доставчика на услугата „ Доставяне на вода за напояване ".

Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро (488 957,50 лева.) на дружество с активност в първичното произвеждане на селскостопански артикули. За задачата помощта се натрупва в границите на оптималния интензитет с други краткотрайни ограничения за държавна помощ: „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна ", прилагана през 2022 година и „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна ", прилагана през 2023 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР