От 2025 г. британците ще могат да пътуват със самолет

...
От 2025 г. британците ще могат да пътуват със самолет
Коментари Харесай

Първата в света изцяло електрическа авиокомпания стартира през 2025 г.

От 2025 година британците ще могат да пътуват със аероплан с нулеви излъчвания, оповестява „ Дейли мейл “.


Противоречивият английски бизнесмен Дейл Винс започва Ecojet - компания, която той разказва като " първата електрическа самолетна компания в света ".

Ecojet ще прави чартърни полети сред Саутхемптън и Единбург със самолети, оборудвани с водородни електрически мотори, а пасажерите ще се хранят с растителна храна, сервирана от личен състав в екологични униформи.

Скоро по-късно ще последват полети до континентална Европа, а крайната цел са пътувания на дълги дистанции до Съединени американски щати и Азия.

Винс е мултимилионер, веган екомагнат, който е дарил пари на Лейбъристката партия и на деятелите за климата " Просто спрете петрола ".

Проектът му слага началото на " авиационна гражданска война ", като за първи път прави допустимо пътуването със аероплан с нулеви въглеродни излъчвания.

" Въпросът по какъв начин да се сътвори стабилно въздушно пътешестване тормози зеленото придвижване от десетилетия, а Ecojet е най-значителната стъпка към решение до момента ", споделя Дейл. " Желанието за пътешестване е надълбоко заложено в човешкия дух, а полетите без излъчвания на C02, задвижвани от възобновима сила, за първи път ще ни разрешат да изследваме нашия необикновен свят, без да му вредим “.

Флотът на Ecojet ще се състои от два размера стандартни самолети - аероплан с 19 места и аероплан със 70 места, които са осъвременени с водородно-електрически задвижващи системи.

Подобно на флотилията, която се тества от британско-американската компания ZeroAvia, водородните горивни кафези на борда употребяват химическата сила на водорода за произвеждане на електрическа енергия. Тези водородни горивни кафези създават сила посредством разбъркване на водород и О2, който се обезпечава от въздуха, чрез химическа реакция. Единственият отпаден артикул, който се получава при този развой, е вода, за разлика от обичайна авиация, която има огромен принос за излъчванията на парникови газове.

След като бъде осъвременен, самолетът ще работи със същата мощ като преди, само че със 100% понижение на излъчванията на CO2 и други излъчвания.

Решението да се употребяват наново остарели самолети, вместо да се строят нови модели от нулата, ще спести 90 000 тона въглероден диоксид годишно. Полетите ще изхвърчат от съществуващите летища в Саутхемптън и Единбург, което значи, че няма да се постанова да се строят нови летища.


На борда на самолетите ще бъдат подхванати ограничения за в допълнение понижаване на въздействието на авиационната промишленост, в това число сервиране на храна на растителна основа, унищожаване на пластмасата за еднократна приложимост и издаване на екологични униформи на личния състав. В тях ще се употребяват материи, които не замърсяват планетата, т.е. няма да съдържат кожа и евентуално ще съдържат " етично добити и отгледани памучни нишки ", сподели Винс.

Тъй като електрическите мотори са съвсем безшумни, пасажерите на борда ще изпитат по-спокоен и релаксиращ полет - съвършен, в случай че имат потребност от бърза сънливост.

В същото време хората на земята, като да вземем за пример летищния личен състав или локалните поданици, няма да усещат миризмата на гизгорели изкопаеми горива.

Винс е вложил в началото към 1 млн. паунда в компанията и ще набере спомагателни средства през идната година, споделя той.

Цената на полетите не е доказана, само че той съобщи: " Ще сравним цените със съществуващите полети, тъй че всички да могат да си ги разрешат ".

Ecojet в действителност ще стартира да действа от идната година; първите ѝ полети обаче въобще няма да са с нулеви излъчвания, а ще разчитат на замърсяващи турбинни мотори. Самолетите на компанията ще бъдат оборудвани с водородно-електрически мотори едвам откакто бъдат утвърдени за употреба от Службата за гражданска авиация (САА). Първите преоборудвания ще бъдат осъществени през 2025 година, една година след началото на полетите през 2024 година, което значи, че през първата година от употребата Ecojet ще лети с стандартни самолети с високи излъчвания, както всяка друга самолетна компания.

Понастоящем на авиацията се падат към 3% от международните излъчвания на CO2, само че цялостният й принос към климатичната рецесия се прави оценка на три пъти повече заради височината, на която се намират самолетите, когато отделят парникови газове.

Според Винс това " колосално " негативно влияние върху планетата ще бъде отстранено вечно, когато се потвърди жизнеспособността на електрическите въздушни транспорти. Той планува авиационната промишленост като цяло да последва образеца на неговия план Ecojet и в последна сметка да вкара електрически самолети.

Винс е притежател на компанията за вятърни електроцентрали Ecotricity Ltd., която го трансформира в един от най-богатите предприемачи в Обединеното кралство, на стойност над 100 млн. паунда. Той също по този начин е притежател и ръководител на Форест Грийн Роувърс в Глостършир, именуван първия в света футболен клуб с неутрални въглеродни излъчвания.

Но той се трансформира в спорна фигура поради връзките си с деятелите за битка с климатичните промени Extinction Rebellion и Just Stop Oil, на които е правил дарения. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР