От 2021 година насам все по-усилено по света се говори

...
От 2021 година насам все по-усилено по света се говори
Коментари Харесай

Богомил Петрушев: Модернизацията по китайски: Повече равенство, по-малко неприлично богатство и монополи

От 2021 година насам все по-усилено по света се приказва за така наречен " китайски жанр на рационализация ". Темата няма по какъв начин да не вълнува специалистите по целия свят, тъй като в последна сметка става въпрос за най-голямата стопанска система по Брутният вътрешен продукт (ППП) и втората по номинално Брутният вътрешен продукт в света. От една страна, китайската рационализация има общо с модернизацията, изживяна от всички развити общества, само че, въпреки това, тя има съответно китайски характерности, дължащи се значително на самобитния път на развиване, който Китай подхваща със своя " социализъм с китайски характерности " още от времето на Дън Сяопин.

И това не е просто изразителност и празнословие, тъй като през 2022 година на Националния конгрес на Китайската комунистическа партия " модернизацията по китайски " беше кодифицирана и публично призната като " петте характерности " и " деветте съществени претенции ". 

Какво съставляват петте характерности:

- Огромно население.

 - Всеобщ разцвет за всички хора. 

- Хармонизация на материалната и духовна цивилизации. 

- Съжителство сред човечеството и природата. 

- Път към спокойно развиване. 

Що се отнася до деветте съществени претенции, те са както следва:

- Придържане към водачеството на Китайската комунистическа партия. 

- Придържане към социализма с китайски характерности.

- Постигане на висококачествено развиване. 

- Развитие на цялостния развой на национална народна власт. 

- Обогатяване на духовния свят на народа. 

- Реализиране на концепцията за повсеместен разцвет за всички хора. 

- Насърчаване на съжителството на природата и човечеството. 

- Насърчаване на построяването на общественост на единната орис на човечеството.

- Създаване на нова форма на човешка цивилизация. 

Един от основните моменти при тази рационализация, оповестена от Си Дзинпин, е " всеобщият разцвет ". Това е в внезапен контрастност с модернизацията в старите западни индустриални общества, която постоянно се реализира към имперска политика и в полза на дребна група от капитали. Перфектен образец за такова нещо е английската индустриализация и рационализация от края на 18 век, през целия 19 и огромна част от 20-и век, която се прави в полза на няколко корпорации и частни капитали като Източноиндийската комерсиална компания, и за сметка освен на стотици нации и етноси по света, станали жертва на колониализма, само че и на самите трудови маси в Англия. 

Обратното, съгласно концепцията на Си Дзинпин модернизацията би трябвало да се бори с неравенството в приходите, с монополистичните трендове на капитала и да предизвиква " развиване, фокусирано върху народа ", а също и да лимитира изключителното и показно благосъстояние. В този смисъл " модернизацията по китайски " е доста по-различна от всяко такова развиване на Запад. 

Днес, през 2023 година, " модернизацията по китайски " към този момент е формален и постоянен разказ на Китайската комунистическа партия и част от програмата за развиване на водача Си Дзинпин. Тя може да бъде забелязана като интегрална част от проектите за развиване на Китай, с което в действителност се оказва ядро и съществена тенденция за процесите на рационализация на най-голямата действителна стопанска система на света. Няма причина да не имаме вяра на декларираните цели в границите на петте характерности и деветте съществени претенции на " модернизацията по китайски ", като имаме поради, че Си Дзинпин и управлението на ККП към този момент реализираха извънреден триумф - изведоха от беднотия над 100 милиона души. Цели 128,000 села при ръководството на Си Дзинпин са изкарани от листата с небогати обитаеми места. Това демонстрира, че в действителност концепцията за повсеместен разцвет се е следвала даже преди партията и страната да формулират публично проектите за " рационализация по китайски ". 

Примерът на Китай може да се окаже инфекциозен. Развиващите се страни виждат, че има опция на неолибералния и ултра-капиталистически модел на развиване, при който модернизацията се прави за сметка на страните от Третия свят (и някогашния Втори свят), както и за сметка на бедните хора. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР