От 2020 година България е част от Валутния механизъм ERM

...
От 2020 година България е част от Валутния механизъм ERM
Коментари Харесай

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис: Инфлацията не свързана с еврото

От 2020 година България е част от Валутния механизъм ERM II, именуван " чакалнята на еврозоната ". Следващата разумна стъпка е да се причисли към еврозоната. Това съобщи в изявление за BTV изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той означи, че българската валута към този момент е обвързвана с еврото, т.е. България към този момент внася парична политика от еврозоната, само че в същото време не се възползва от изгодите от еврото.

Според него няма място за терзание, че въвеждането на еврото ще стане причина за по-висока инфлация. " Можем да кажем, че инфлацията не е обвързвана с еврото, тъй като инфлация има в целия Европейски съюз. В страните отвън еврозоната тя е по-висока ", разяснява Домбровскис. " Наистина сега сме в подтекст на висока инфлация. Знаем, че главната причина за нея са високите цени на силата, както и нарушаванията с веригите на доставки, на които станахме очевидци през последните години, работим за справяне с тези аргументи ", добави Валдис Домбровскис.

Той предвижда, че в идващите месеци обезценяването на парите последователно ще стартира да спада. Същевременно би трябвало да се означи, че няма да бъде толкоз бърз развой, тъй като инфлацията, която в този момент следим, се е популяризирала от цените на силата до стопанската система в по-общ проект. Така че, това закъснение на инфлацията ще изисква усърдие и пореден микс от макроикономически политики, изясни зам.-председателят на Европейската комисия.

По тематиката за приемането на България в Шенген, Домбровскис разяснява, че Европейската комисия към този момент няколко пъти е излязла със умозаключение, че страната ни дава отговор на критериите за присъединение. Така че, съгласно него, е въпрос на политически договаряния с страните, които наскоро блокираха приемането на България в Шенгенското пространство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР