От 2020 г. НАП ще попълва данъчните декларации за доходите

...
От 2020 г. НАП ще попълва данъчните декларации за доходите
Коментари Харесай

От 2020 г. НАП ще ни попълва данъчните декларации

От 2020 година Национална агенция за приходите ще попълня данъчните заявления за приходите на жителите. Данъкоплатците ще може да ревизират по електронен път с персоналния си идентификационен код (ПИК) попълнените формуляри и ще дописват приходи, за които приходната организация няма информация. Конкретните правила по какъв начин ще става това обаче следва да бъдат конкретизирани.

" Вече има гласувана законова опция приходната организация да събира нужната информация от работодателите за платените приходи по трудови и цивилен контракти и за предплатено удържаните налози и осигуровки ", изясни представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. Фирмите ще би трябвало да дават на Национална агенция за приходите през февруари идната година специфична информация за изплатените приходи, а до края на март Национална агенция за приходите ще попълни данъчните заявления на жителите въз основа на тези данни. Хората обаче ще би трябвало да впишат приходите си от наеми, лихва, дивиденти и други източници, разнообразни от трудова активност, напомня в. " Сега ".

Освен това от 2020 година към този момент няма да се изисква към данъчната декларация да се ползват служебни бележки за приходите. Това обаче не анулира задължението на работодателите да издават сходни бележки - при поискване от чиновниците и служащите. " Предварителното попълване на данъчните заявления от Национална агенция за приходите ще улесни още повече процеса по подаване на заявления. Над 90% от данъчните заявления са за приходи от труд ", съобщи Бъчваров.

Национална агенция за приходите разгласи през вчерашния ден началото на данъчната акция за приходите, получени през 2018 година Тази година тя стартира по-късно, от 10, а не от 1 януари. Срокът за подаване на данъчните заявления остава неизменен - 30 април. Без смяна е и срокът за прилагане на 5% отстъпка - 31 януари. Отстъпката не може да надвишава 500 лева Условието за използването й е данъчната декларация да е подадена по електронен път и до 31 януари да е заплатен целият изискуем налог. Освен това данъкоплатецът не би трябвало да има други просрочени обществени отговорности - локални налози и такси, осигуровки, санкции и други Това е и изискване за прилагане на други данъчни облекчения - като отстъпка за дете, за неработоспособност и така нататък

 

От Национална агенция за приходите приканиха хората да употребяват интернет освен за обявление на приходите си, само че и за заплащане на налога. За задачата не се удържат никакви такси. Миналата година по този метод са преведени 90 млн. лева налози, като с банкова карта човек може да заплати налозите и на друго лице. Една трета от подадените предходната година 600 000 данъчни заявления са пратени по електронен път. Освен онлайн се резервира опцията данъчните заявления да се подават и в офисите на Национална агенция за приходите, и по пощата.

 

fakti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР