От 2018 г. отпада задължението работодателите да подават уведомления за

...
От 2018 г. отпада задължението работодателите да подават уведомления за
Коментари Харесай

Отпада задължението работодателите да подават уведомления при липса на промяна в условията на труд

От 2018 година отпада задължението работодателите да подават уведомления за неподаване на годишна декларация по член 15 от Закона за здравословни и безвредни изискванията на труд, припомнят от пресцентъра на Главната ревизия по труда.

Остава задължението да бъдат подавани заявления от новосъздадени предприятия, както и от предприятия, при които към 31 декември на миналата година има смяна в събитията, подлежащи на обявление. Декларациите се подават в териториалната дирекция „ Инспекция по труда ”по адреса на регистрация на предприятието до 30 април.

С отпадането на задължението да се подават уведомления, когато в предприятията няма смяна в изискванията на труд, подлежащи на обявление, за което упорства и Главна ревизия по труда, се понижава административната тежест за бизнеса.

На уеб страницата на ГИТ в рубриката „ Административно обслужване ” са оповестени подробни инструкции за попълването и подаването на декларацията, в това число и по електронен път.

Декларираните данни се проучват и вземат поради при определянето на оперативната цел на национално равнище, заложена в годишния План за активността на Агенцията, както и при планирането на Програмите и ограниченията, планувани за нейното реализиране. Те вземат участие и в създадената методика по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ ”, по която ще се дефинира рисковият капацитет на българските предприятия. Проектът е финансиран от оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”.

Декларирането на данните е от изгода и за работодателите, защото е метод за реализиране на самоконтрол за изискванията на труд в техните предприятия, въз основата на който могат да бъдат взети решения за минимизиране на открити значими опасности. В дълготраен проект декларацията основава опция за работодателите да проследят трендовете при обезпечаване на здраве и сигурност при работа в сдружението, за което дават отговор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР